RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: privat)

Derfor er elgen hvit

Den hvite elgen i Østfold er en svært sjelden gjest i norsk natur. Sjekk hvorfor elgen er slik.

De siste dagene har det vært et voldsomt oppstyr og et stort engasjement etter at en hvit elg ble fotografert i Østfold. Det er ikke noe rart, for dette er ikke hverdagskost.

- Det er ekstremt sjeldent med hvite elger, sier professor Jon Martin Arnemo ved Norges veterinærhøyskole til Nettavisen.

Professoren kan bare huske at det en gang tidligere har blitt observert og skutt en hvit elg i Norge, og dette skjedde for flere år siden.

Hvert annet år
Til tross for at det i Skandinavia er nærmere en halv million elger, er det sannsynlig at det dukker opp en hvit albinoelg bare hvert annet år.

- Det er minst dobbelt så mange elger i Sverige som i Norge, så sjansen for at det observeres en slik elg er større i Sverige, sier Arnemo.

Men selv om det er uvanlig, er hvite elger en normal variasjon som man ser blant alle dyrearter.

- Det er påvist hvite løver i Afrika også, så det forekommer. Men hvorfor det ikke blir flere av dem, kan være at de har en dårligere overlevelsesevne, sier professoren.

- Er arvelig
Det er forsket svært lite på fenomenet, så man vet lite om hvorfor noen elger skiller seg så åpenbart ut i forhold til sine elgbrødre.

Dette fordi det enten ikke er mulig på grunn av sjeldenheten, eller på grunn av ressursmangel.

- Men det er som med folk, at det er en arvelig komponent. Det er ikke slik at det nødvendigvis er arvelig til vedkommendes avkom. Albinopersoner kan ha normalt utseende foreldre, og de kan få normalt utseende barn, sier Arnemo til Nettavisen.

Han mener dersom albinoelgene hadde hatt en normal overlevelsesevne, og at de ikke ble skutt, så skulle det teoretisk ha vært flere av de hvite firbente i norske skoger.

- Det kan tenkes at den hvite fargen kan kobles til andre ting som døvhet, blindhet, nedsatt syn eller at for eksempel ulver tenderer til å plukke ut individer som er avvikende blant annet utseendemessig, sier Arnemo

- Er ikke albino
Det er også slik at det finnes gradsvarianter av fargevarianter, så noen elger kan være lysere i fargen enn andre, mens noen altså er helt kritt hvite.

Bildet du ser på toppen av saken viser en hvit elgkalv som ble fotografert et sted i Skandinavia i vinter. Professoren mener dette ikke er en albinoelg.

- Dette er åpenbart ikke en albino, fordi den har flere mørke flekker. Elgen i Østfold er trolig ikke en albino den heller, men bare en hvit fargevariant, sier Arnemo.

Han ønsker ikke å si hvor elgen fra i vinter er blitt fotografert, på grunn av hysteriet de siste dagene.

Overlever jakta?
Elgjakta har akkurat startet, så det store spørsmålet er om den hvite elgen i Østfold overlever.

For det er ikke bestemte regler som tilsier at man ikke kan skyte en hvit elg. Arnemo er sikker på at elgen fortsatt er i det samme området, men tror likevel at den bli spart.

- Jeg tipper at ingen jegere tar sjansen på å skyte den. For meg så er det mest naturlig å se på den som hvilken som helst annen elg. Passer den inn i kvoten så er det vel ikke noe i veien å skyte den, men slik situasjonen er blitt nå når elgen er blitt personifisert så er det helt uakseptabelt å skyte den. Det vil være en feilvurdering å skyte den i år, mener han.

- Hva synes du om all oppmerksomheten elgen har fått?

- Det har vært i det meste laget, men det er litt sånn typisk. Jeg jobber med radiomerking av bjørn, så jeg er vant til at publikum og media engasjerer seg. Men det her har tatt litt av, sier Arnemo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere