RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Johs. H. Sekse (Hardanger Folkeblad)

Derfor har Norden suksess

Det er ikke sikkert forklaringen er helt lik Jens standardsvar.

Storbanken SEB er ute med en gjennomgang av de nordiske økonomiene. Her kommer det frem at de nordiske landene samlet er økonomiske stjerner sammenligne med resten av i EU og Europa.

Årsaken til stjernestatusen er ligger ikke bare i de nordiske landenes velferdsstat, som trekkes frem av regjeringens representanter, og sist i nyttårstalen til Jens Stoltenberg. Ifølge SEB er det til en viss grad historiske årsaker til at de nordiske økonomien på mange punkter samlet er bedre enn de øvrige EU-landene.

- En årsak er at landene har hatt dype kriser på 1980- og 1990-tallet, som vi klarte oss ut a på et proaktivt vis, sier den svenske sjeføkonomen Klas Eklund i SEB til avisen Dagens Industri. Han har skrevet rapporten «The Nordic Way».

Fri handel
Eklund viser til at de nordiske landenes åpenhet har gavnet frihandelen. Dette har ført til at foretninger på tvers av grensene har fått blomstre.

I rapporten medvirker ogsp historikerne Henrik Berggren og Lars Trægårdh. De trekker riktig nok frem poenget, som Arbeiderpartiet er glad i, nemlig at de nordiske landene kjennetegnes ved en sterk stat. Men det er kombinasjonen med individualismen og en sterk stat som har ført til dagens økonomiske fremganger i de nordiske landene, heter det i rapporten.

Ifølge World Economic Forum er Norden bedre enn EU-økonomiene på infrastruktur, makroøkonomiske faktorer, helse, grunnutdanning og finansmarkedenes utvikling, i tillegg til åtte andre punkter.

Kritisk til venstresiden
Den siste tiden har Høyre-ideologen, og Civita-sjef, Kristin Clement flere ganger rykket ut mot folk på den politiske venstresiden, som mener at det er deres nordiske modell som har ført til fremgangen i Norden. Clement mener at det er høyrekreftene i Ap, Høyre og Venstr, som har drevet frem dagens vellykkede samspill mellom stat og individ i den økonomiske politikken. Clement kritiserte også Stoltenberg nyttårstale, for å legge for stor vekt på eget partis bidrag for den økonomiske veksten i Norden.

Les Clements blogg her:

Rapporten til SEB viser at det litt tilfeldigheter og flere historiske årsaker til den økonomiske fremgangen Sverige og de andre nordiske landene har for øyeblikket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere