RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor hater du rotter

Sist oppdatert:
Man kan være redd for så mangt, rotter, mus, hamster, ja til og med dinosaurer. Men vet du hvorfor?

(iBergen.no): Vi har alle våre fobier, våre «ting» vi ikke liker. Innerst inne vet vi at det vi frykter ikke er farlig, men skremt blir vi likevel. Dårlige erfaringer kan bidra til at vi kommer på defensiven i møte med dyrene, eller andre ting vi er engstelige for, til tross for at vi som regel er dem overlegne.

Innlært frykt
- Fobier vil jeg definere som en ekstrem engstelse for noe som relativt sett er ufarlig. De fleste av oss har fobiske tendenser, noen i større grad enn andre. For noen tar det helt av, for andre er det mer moderat. Det vanligste er å ha fobier mot dyr - mus, slanger, edderkopper og lukkede rom. Men det finnes også dem som for har fobier mot dinosaurer, forteller Inge Jarl Støylen til iBergen.no. Han er førsteamanuensis ved institutt for klinisk psykologi ved Universitetet i Bergen.

- Hvorfor er det slik at noen er så ekstremt redd for rotter eller edderkopper?

- Vår frykt for disse tingene skyldes en latent forberedt innlæring, som ligger i nervesystemet. Før i tiden da dyr utgjorde en reell trussel for mennesker på Afrikas sletter, var det viktig for mennesket å ha angst mot disse dyrene. Spesielt gjaldt dette slanger, edderkopper og gnagere. Dette ligger dypt i oss og har en genetisk komponent. I dagens samfunn er ikke disse dyrene den samme trusselen, men for noen tar likevel frykten overhånd, sier Støylen.

Selv om det er mye en kan frykte, er det ikke alt det går an å utvikle fobier mot. Ifølge Støylen kan det for eksempel ikke utvikles fobier mot et bord eller en stol.

- Ingen enkel utvei
- Hjernen vår er ikke forberedt på å være redd for en bil, et bord eller en stol. Fobier er innlært frykt for noe man føler utgjør en trussel. Dette er noe som ligger latent i oss og er en genetisk kode. Et bord utgjør ikke en trussel og det går således ikke an å lære et barn å være redd for det, sier Støylen, og legger til:

- Vi har et innlæringspotensial for frykt for visse situasjoner og stimuli, for andre situasjoner eksisterer det ikke.

Selv om det kan synes vanskelig er det fullt mulig å få bukt med fobiproblemer. Enkelt er det ikke, men Støylen understreker at det finnes behandlingsmetoder og at man selv må være innstilt på å jobbe med problemene.

- Hvis fobiene er blitt så plagsomme i dagliglivet at det må behandles, bør man oppsøke psykolog eller psykiater. Det er gode muligheter, men ikke alltid enkelt. Fobiene forsvinner ikke ved et trylleslag. Det som er trøsten er at det finnes mange behandlingsmåter og at alle kan få bukt med problemene. Det er likevel viktig å huske på at det er hos en selv problemet ligger og at det må jobbes med å endre holdninger, sier Støylen.

Les flere nyheter på iBergen.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere