RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Derfor spriker målingene

Sist oppdatert:
To valgmålinger i helgen viser blått flertall, en viser rødt flertall og en så godt som dødt løp mellom blokkene. Det finnes forklaringer på hvorfor målingene spriker.

På TV 2s daglige målinger fra TNS Gallup, hvor den siste ble tatt opp fredag og lørdag var det blått flertall med 88 mot 79 mandater, mens Kystpartiet fikk to mandater. Du kan sjekke hvem som er inne og ute i følge TV 2s gallup ved å gå inn på vårt interaktive Norgeskart.

Fremdeles usikker? Ta TV 2 Nettavisens partitest her.

Blått flertall
Denne målingen bekreftes av Infacts måling for VG i dag som gir høyresiden 87 mandater, mens venstresiden får 82 mandater (hvorav 2 til RV). Denne målingen er tatt opp i går, ved hjelp av automatiske telefonintervjuer.

Rødt flertall
Dagbladet presenterer sammen med NRK i dag en måling fra MMI som tyder på rødt flertall med 88 mot 81 mandater.

Målingen er tatt opp mandag 5. - fredag 9. september. Dette er til en viss grad før høyresidens fremgang startet denne uken. På TV 2s daglige galluper tok høyresiden ledelsen onsdag, og har siden vært i tet.

Dødt løp
På Opinions måling som ble tatt opp for Afteposten i går får partiene på venstresiden 85 mot høyresidens 83 mandater, i tillegg får Kystpartiet 1 mandat. Denne målingen viser altså så godt som dødt løp mellom blokkene.

Dermed spriker alle de siste målingene før valget. Avvikene er imidlertid ikke større enn feilmarginene på slike målinger, og alt tyder derfor på at det går mot et svært spennende valg.

Hver stemme teller
Når målingene vipper rundt 85 - som er det magiske tallet for å få flertall på Stortinget etter den nye valgloven kommer hver eneste stemme til å telle.

Svært mange oppgir patipreferanse på alle de siste målingene. Det kan tyde på økende valgdeltagelse. Hvem som trekker det lengste strået mandag, avgjøres av hvilket parti som er best til å mobilisere velgerne de siste timene.

Følg opptellingen minutt for minutt i valgnatt på TV 2 mandag fra klokken 18.50, og les resultatene på tv2.no/nettavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere