Derfor ville sjefen utsette Månelanding

Bjørn-Erik Haugan

Bjørn-Erik Haugan Foto: Gassnova/Knut Falch (Gassnova/Scanpix)

Sjefen for utbygging av renseanlegget på Mongstad er glad for utsettelsen.

05.05.10 10:06

Siden 2008 har Gassnova jobbet med å realisere Norges satsing på CO2-rensing. Målet er å bygge verdens første fullskala anlegg for C02-rensing. Dette skal samle opp minst 1 million tonn CO2 årlig, gjøre gassen flytende og deretter frakte den i rør ut til norsk kontinentalsokkel der flytende C02 skal bli lagret i fjellet under havbunnen.

Denne helgen besluttet regjeringen å utsette bygging av fullskala renseanlegg - fra 2012 til 2014. Det tar fire år å bygge selve anlegget. Det betyr at renseanlegget på Mongstad tidligst er klart i 2018.

Les: Utsetter «månelanding»
Les: - Høres så ambisiøst ut...

Og det er Gassnova-sjef Bjørn-Erik Haugan glad for.

Ville ha mer tid
Til neste år vil Europeisk CO2 Teknologisenter Mongstad (TCM) stå klart. Dette testanlegget vil samle opp 100.000 tonn C02 årlig, og gi Gassnova god erfaring i prosjektering, bygging og drift av et fullskala renseanlegg.

Gassnova ønsker nå to år ekstra til å høste erfaringer fra dette prøveprosjektet, før de skal legge fram planene for et fullskala renseanlegg.

- Hvorfor ryker dere på tiden nå?

- Jeg vil ikke si at vi ryker på tiden. Vi har arbeidet i henhold til tidsfristen, men vi ser at planleggingen blir bedre hvis vi får mer tid. Her har vi ansvar for store offentlige midler. Da er det også en fordel at vi får tid til å prosjektere ordentlig, sier Haugan.

I 2009 viste Oslo kommune hva som kan skje hvis man ikke får nok tid til planlegging av store prosjekter. Nye Holmenkollen skulle koste 1,2 milliarder, men budsjettet sprakk med 600.000 millioner. (les: - Trolig den største skandalen i moderne Oslos historie)

Budsjettet til renseanlegget på Mongstad vil bli minst 10 ganger så stort, og muligheten for budsjettsprekk tilsvarende.

Under ser du hvor testanlegget nå bygges, og hvor det planlagte fullskala renseanlegget skal ligge. Artikkel fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gassnova/Nettavisen

Testtid
Teknologisenteret skal altså starte rensing i 2011, og etter den gamle tidsplanen ville Gassnova bare få ett års erfaring før byggeplanene for fullskala renseanlegg skulle foreligge. Nå får Gassnova tre år.

- På teknologisenteret får vi betydelig erfaring gjennom prosjektering og bygging og det er verdifull læring. Men vi hadde fått driftserfaring. Det gjør at vi får mer praktisk erfaring med hvordan anlegget fungerer i praksis over tid, sier Haugan. Dette kan gi god kunnskap når løsninger og materialer skal vurderes i fullskalaanlegget.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gassnova (Gassnova)

Forstår utålmodigheten
Haugan forstår at mange nå er skuffet over utsettelsen, og utålmodige om å komme i gang med CO2-rensing på Mongstad.

- Klimaproblemet er meget presserende og det henger over denne saken. Folk er opptatt av å komme i gang, og det skaper en utålmodighet. Men vi som har jobben med å bygge anlegget må pålegge oss selv å gjøre en grundig jobb slik at arbeidet tåler granskning i ettertid, sier Haugan.

- Men er det ikke dumt at man har satt en tidsfrist som nå ryker?

- Vi er ikke et politisk organ og vi må sette vår profesjonalitet først. Så kan man si at hvis de har gått for høyt ut så er det trist, men jeg tror politikerne lytter til oss ut fra et faglig ståsted.

Vil du vite mer om prosjektet på Mongstad. Les: Her skal Norge bli verdensmester

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.