RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Desperat jakt på overlevende

Sist oppdatert:
- Man kan ikke lenger høre rop. Det er stille i ruinene - med unntak av noen bilalarmer fra husets kjeller. SISTE: Nytt steinras har truffet blokka

ÅLESUND/OSLO (Nettavisen): Det forteller Arve Tore Flem til Nettavisen.

- Første etasje er fullstendig sammenklemt med resten av boligblokkens tyngde over seg. Digre betongvegger er forvridde og pulverisert. Det er glass overalt, og det ser ut som en krigssone, forteller Flem.

Ingen flere rop om hjelp
Han beskriver en spesiell stemning på åstedet. Det er stille fra ruinene, ropene har ebbet ut. Nå høres bare bilalarmer fra bygningens kjelleretasje.

  • Se video og bildekarusell lenger ned i saken.

Politifolk på åstedet forteller at de visste det var overlevende i ruinene da de kom fram, men at de ikke kunne gjøre noe for å redde dem. Det er fremdeles fare for ytterligere kollaps. Dessuten er det en brann i den ene enden av huset som stadig blusser opp. Det lukter også gass i området.

Et annet vitne, som reddet fem personer fra den sammenraste blokka, bekrefter også at bygningskollapsen er svært dramatisk.

- Hele førsteetasjen på boligblokken er fullstendig utradert. Blokkas andre etasje er redusert med femti prosent, den er halvparten så høy som den opprinnelig var. Dessuten er hele bygningen flyttet 5-6 meter, sier Anders Svinø til Nettavisen.

Se video her(artikkelen fortsetter under)

224113

Minst fem savnet i ruinene
Naboen Henny våknet av et enormt drønn da bygningen kollapset i halv fire-tiden i natt.

- Mange ropte at de ikke kom seg ut fordi utgangene var blokkert. Det lå mye knust glass og ødelagte bygningsdeler strødd, og situasjonen var veldig dramatisk, forteller hun til Nettavisen.

Ålesund sykehus opplyser til Nettavisen onsdag morgen at totalt 22 personer er blitt sendt til sykehus. To av disse er lettere skadet.

Fremdeles er fem personer savnet, over fem timer etter at den seks etasjer høye bygningen raste sammen. Tidligere ble det meldt om seks savnede, men politiet bekrefter at den sjette personen var bortreist da blokka kollapset.

Små muligheter til å finne overlevende
Innsatsleder Kjell Kvenseth hos politiet i Ålesund sier det er små muligheter til å finne overlevende i bygget.

- Vi må dessverre si at den muligheten er liten. Vi har selvfølgelig ikke gitt opp håpet, men vi må være realistiske, sier Kvenseth til TV 2 Nyhetskanalen.

Han sier dette om hvordan politi og redningsmannskaper opplever å måtte stå utenfor det sammenraste bygget og vente:

- Det er helt forferdelig. Vi vil jo gjerne inn og hjelpe og se etter overlevende.

Ved Ålesund sykehus er det slått full katastrofealarm.

- Vi har fått inn 22 personer totalt fra stedet. De fleste bodde i denne blokken, og så har vi fått inn fire personer fra nabobygg. Det er to av disse som har lettere skader. Den ene har innhalert røyk og en annen har noen kuttskader, sier fagdirektør Odd Veddeng ved Ålsesund sykehus til Nettavisen.

  • Se video: - Det ser ut som en krigssoneplass
    (artikkelen fortsetter under)

224086

Sender fjellredningsgruppe
Hovedredningssentralen i Sør-Norge er også satt i beredskap.

- Vi har sendt et Seaking-helikopter nedover, men det er ikke behov for det ennå. Det avventer på Vigra inntil situasjonen er ytterligere avklart, sier vakthavende redningsleder Eirik Walle ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge til Nettavisen.

Den alpine fjellredningsgruppen har nå møtt opp på stedet med flere medlemmer. De er spesialister i ekstremredning fra fjellhyller og i rasområder.

Andre ekspertgrupper flere steder i Norge blir nå kontaktet angående redning av ofre inne i bygningen.

Har du foto, video eller tips i saken? Send sms/mms med kodeord tips til 1930. Eller ta kontakt på epost: vaktsjef@nettavisen.no


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere