*Nettavisen* Nyheter.

Det ble ei jente

RIKSHOSPITALET (TV 2 Nettavisen): Kronprinsesse Mette-Marit fødte ei jente på Rikshospitalet onsdag formiddag. Alt står bra til med barn og foreldre, og navnet på prinsessen blir offentliggjort torsdag.

21.01.04 14:14

Alt står bra til med barn og foreldre.

Navnet på tronarvingen blir først offentliggjort i ekstraordinært statsråd på torsdag. Der møter kronprinsregenten selv for å informere statsrådene om navnevalget.

Men først skal kronprins Haakon møte folket gjennom en pressekonferanse ved Rikshospitalet kl 13.30. Den skulle vært holdt 12.30, men ble utsatt en time. Pressekonferansen følger du direkte her på TV 2 Nettavisen. Du kan også følge den direkte på web-TV.

Mette-Marit fødte en datter klokken 09.14 onsdag formiddag. Alt står bra til med mor og barn, ifølge Slottet.

Den lille prinsessen blir Norges første regjerende dronning på over 600 år, når hun en gang overtar som monark.

Navnet på tronarvingen blir først offentliggjort i ekstraordinært statsråd på torsdag. Der møter kronprinsregenten selv for å informere statsrådene om navnevalget.

TV 2 Nettavisen får opplyst at det ikke vil komme noe besøk til de nybakte foreldrene før etter pressekonferansen.

TV 2 Nettavisen er til stede når kronprinsen møter pressen. Du kan følge kronprinsens uttalelser direkte her på web-tv.

Spent stemning
Kronprinsessen ble lagt inn på Rikshospitalet ved 04-tiden onsdag morgen. Kronprins Haakon kjørte selv Mette-Marit til sykehuset, og det var en hektisk stemning da de ankom Rikshospitalet. De ble fulgt av politieskorte da de ankom sykehuset.

- Vi bekrefter at Mette-Marit er innlagt på Rikshospitalet. Vi kan ikke gi noen flere detaljer foreløpig, sa informasjonssjef Wenche Rasch ved Slottet til TV 2 Nettavisen tidlig onsdag morgen.

Slottet vil ikke gi kommentarer før etter at Stortingets presidentskap er informert.

Les Slottets pressemelding her

Haakon kjørte selv

Klikk på bildet for å forstørre.

Klokka 06.15 ankom klinikkoverlege Thomas Åbyholm Rikshospitalet. Han er medisinsk ansvarlig og overvåket fødselen. Jordmor har vært Anne Marit Tangen.

Kronprinsessen har den siste tiden vært til jevnlig kontroll på sykehuset. Hun har ikke hatt noe offisielt program siden før jul, men kunne så sent som lille julaften bekrefte at alt sto bra til og at formen var fin.

Fullt sykehus
Det er lange ventelister for å få føde på nye «Riksen», noe som førte til at sykehuset i fjor måtte avvise 650 fødende. For tiden er det så fullt at korridorene er tatt i bruk på barselavdelingen, men det gjelder selvsagt ikke for en fødende kronprinsesse.

– Vi skal nok rydde plass for den kongelige fødselen når den tid kommer, sa klinikkoverlege, professor dr.med. Thomas Åbyholm, til NTB for en kort tid tilbake.

Kronprinsessen fødte en dag før termin, som var satt til torsdag 22. januar.

Klikk på bildet for å forstørre.

Så raskt som mulig etter at vår nye tronarving er født, varsles den nærmeste familie og stortingspresidenten om at det er født en arving til kronen. Deretter varsles statsminister, høyesterettsjustitiarius, biskopen i Oslo, Forsvaret og kongelige slektninger i Europa.

Har du et favorittnavn? Klikk her for å gi din stemme.

Offentliggjort på Sonjas bursdag
Den 4. juli i fjor, på dronning Sonjas 66-årsdag, kunngjorde kongehuset at kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ventet sitt første barn sammen. Bare to dager tidligere ble vesle Maud Angelica båret til dåpen av sin bestefar kong Harald, samme dag som 100-årsdagen for kong Olavs fødsel ble feiret.

Det var kronprins Haakon som selv orienterte regjeringen i statsråd om at kronprinsesse Mette-Marit var gravid.

Kronprinsparets førstefødte blir nummer to i arvefølgen til tronen - uansett kjønn. Den lille skyver dermed prinsesse Märtha Louise og hennes datter Maud Angelica et hakk lenger ned på listen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Ønsket seg barn
Kronprinsparet har i flere intervjuer gjennom årene gitt uttrykk for at de ønsker seg barn. Med studiene i London bak seg og en ny familieleilighet på Skaugum ferdig like før jul, kunne tidspunktet ikke passet bedre.

Storebror Marius, som fylte sju år 13. januar, begynte på Jansløkka skole like ved Skaugum ved skoleårets start sist høst.

TV 2 følger saken i ekstrasendinger utover ettermiddagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.