Gå til sidens hovedinnhold

- Det blir aldri en selvbiografi

- Jeg kommer aldri til å rosemale meg selv, understreker Åslaug Haga, som nå debuterer som romanforfatter. Les intervjuet her!

(SIDE2): - Det er overveldende og skummelt å være debutant og bli omtalt som en forfatter i en alder av nesten 50 år. Jeg føler meg ikke som en forfatter. Veien dit er lang, og jeg har stor respekt for dem som er kunstnere og forfattere, sier Åslaug Haga (49) til Side2.

Sprell og spetakkel
Media har lenge spekulert i om Haga ville skrive selvbiografi, men tirsdag avslørte Senterpartiets tidligere leder og eksstatsråden selv at hun debuterer som romanforfatter. Avsløringen kom under høstlanseringen til Schibsted Forlag, og Side2 møtte debutanten som smilte fra øre til øre.

I sin romandebut «I de innerste sirkler» beveger Åslaug Haga seg inn i maktens korridorer.

- Personene er fiktive, men Stortinget, regjeringsblokka og statsministerens kontor i 17. etasje er med. Alt foregår i Norge, men det er med helt nye politikere. Jeg gledet meg over spekulasjonene om at dette kunne vært en bok om India eller EU, ingen har nok tenkt på at jeg skulle skrive en roman som gir innblikk til livet i politikken, forteller Åslaug Haga.

Hun fortsetter:

- Jeg vil gi folk et innblikk i hva som skjer i de rommene jeg var i. Skjer det tabber på Slottet? Krangler vi fælt på Stortinget? Hvordan er det å være menneske i politikken? Boken handler om alvor og galskap. Det skjer mye sprell og spetakkel. Det er mange spennende mennesker i politikken, noen gale og noen veldig morsomme, ler hun.

- Alltid likt å skrive
Åslaug Haga har nå sluttet å prate, og heller begynt å skrive. Noe hun trives godt med.

- Jeg har alltid likt å skrive. Skapene hjemme er fulle av dagbøker, men ikke fra de seneste årene. Det siste jeg skrev var vel revytekster. Men drømmen om å skrive en bok han nok alltid ligget der, forteller Åslaug.

Hun ler, men blir raskt alvorlig igjen.

- Jeg gikk plutselig fra å jobbe 20 timer til å jobbe 12 timer, også har jeg opplevelser som ikke så mange andre har. Jeg har forhold meg til alt, ikke minst budsjett, noe som ikke er mange forunt. Derfor kom ideen om å skrive denne boken. Jeg ville skrive fra innsiden i norsk politikk.

- Alt var bare svart
- Kom ideen til boka da du var sykmeldt fra statsrådstillingen i fjor?

- Den første tiden var alt bare svart. Jeg måtte komme meg til overflaten og hektene igjen. Men å skrive en bok fremsto for meg som attraktivt. Jeg fikk mange forespørsler om å skrive selvbiografi, men det var på grunn av bekjentskaper at jeg begynte på denne romanen.

- Er det helt utenkelig å skrive en selvbiografi om alt du har opplevd?

- Fullstendig. Jeg kunne aldri tenkt meg det. Det blir ofte patetisk. Målet er å rosemale seg selv. Det blir aldri noen selvbiografi fra meg, understreker hun.

Åslaug Haga trakk seg i juni i fjor som både statsråd og Senterpartiets leder, etter en rekke avsløringer om at hun og ektemannen hadde leid ut ulovlig. Presset ble for stort for Haga og hennes familie, og hun ble først sykemeldt i fem månder. Spekulasjoner om at Åslaug Haga skulle skrive en bok kom allerede kort tid etter sykemeldingen i 2008. Da Haga kom tilbake fra sitt fem måneder lange sykeavbrekk i november i fjor, spurte Nettavisen om Haga hadde bokplaner.

- Det blir i hvert fall ikke boken dere tror, svarte Haga lattermildt - uten å utdype hva slags bok hun hadde i tankene.

Overraskelsen var derfor stor da Haga avslørte tirsdag at hun debuterer som romanforfatter.

- Ikke ett menneske ville trodd at det ble roman, ler hun.

Vanskelig å finne storyen
Ideen startet etter at Åslaug kom til hektene igjen, og skriveprosessen begynte like etter jul.

- Jeg hadde ideen klar, men det var vanskelig å finne storyen. Men jeg har vel fått det til på et vis, sier hun litt beskjedent.

- Har boken hjulpet deg i prosessen til å komme tilbake?

- Nei, jeg følte meg ganske «shape» da jeg begynte på denne boken. Det er andre ting som har vært viktigere. Jeg var helt utslitt, møtte masse motgang, og da svartnet det helt for meg. Det var beintøft. Jeg begynte å trene og spise sunt, og fikk andre ting å tenke på.

- Har du det bra nå?

- Nå har jeg det veldig bra. Jeg har mer tid til familie og venner.

- Var det et savn?

- Enormt, understreker hun og fortsetter.

- Jeg måtte trene og ta hånd om meg selv. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle sagt dette for to år siden, men nå trener jeg faktisk på apparater i helsestudio. Det er ikke væravhengig, sier hun.

Ny jobb
Åslaug Haga har fått smaken på å skrive bok, men har ikke tro på at dette kan bli hennes nye levebrød. Hun avslører derimot at hun nå har fått seg ny jobb.

- Jeg starter i ny jobb 1. oktober, men kan ikke fortelle hvor ennå. Jeg gleder meg veldig. Det er en spennende jobb for meg, og noe jeg engasjerer meg dypt i, smiler hun lurt.

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken