Gå til sidens hovedinnhold

- Det er fritt fram å servere vin til eldre på sykehjem

Eldreministeren slår fast:

Eldreministeren mener kommunene må åpne vinflaskene for de eldre som ønsker det til julematen.

Jula nærmer seg og de fleste av oss nyter god julemat, og gjerne med et glass vin eller en øl til. Men på mange sykehjem i Norge tilbys ikke alkohol til julemåltidet, og det vil eldreminister Åse Michaelsen (Frp) ha en endring på.

- Vi må ikke glemme at dette er hjemmet deres. Det å kunne nyte et glass vin til maten er mange vant til, og det må de eldre få fortsette med når de kommer på sykehjem. Det skulle bare mangle, sier Michaelsen til Nettavisen.

Les også: Eldre i Norge drikker fremdeles oftere enn unge

- Trenger ikke bevilling

Eldreministeren sier hun opplever at det er mye forvirring om akkurat alkoholservering ute i kommunene. Derfor dropper mange sykehjem å åpne vinflaskene.

- Mange tror at de må ha skjenkebevilling for å skjenke alkohol på sykehjem, men det er faktisk ikke tilfelle. Du trenger kun skjenkebevilling om du skal ha salg av alkohol, slår hun fast.

Michaelsen understreker at regelverket er tydelig.

- Jeg har jo reist veldig mange steder, og har vært på mange sykehjem og omsorgsentere, og det er ikke så sjeldent jeg får høre at de ikke kan servere de eldre vin fordi de ikke har skjenkebevilling. Men det er altså lov å gi de eldre et glass vin til maten så lenge det ikke er salg, sier hun.

Les også: Kritiserer eldreomsorgen for dårlig planlegging og styring

- Sykehjemmet må se de eldre

- Så her bør sykehjemmene bare kjøpe inn vin til jula?

- De som bor på sykehjem har ofte svekket helse, og det er jo ikke bare å gå ned på Vinmonopolet for å kjøpe en flaske vin. De er fullstendig avhengig av de som gir tjenesten, og da er det ekstra viktig å kjenne regelverket, sier Michaelsen.

Hun påpeker viktigheten av at sykehjemmene ser de eldre, og spør den enkelte hva som er viktig for dem.

- De må behandles som de individene de er, og må kunne ønske seg et glass vin når de har lyst på det. Alle er jo ulike, og det er jo ikke slik at når vi blir gamle og kommer på sykehjem, så endrer vi oss. Vi er forskjellige og har ulike ønsker, sier ministeren, og legger til:

- Det å kunne ta et glass vin til maten er en hyggelig del for mange eldre.

Les også: På dette sykehjemmet har de eldre egen kino og bar

- Ikke sitte med plastsmekker

For mange er måltidet dagens høydepunkt, og da er smak, lukt og helheten viktig, vektlegger eldreministeren. Hun viser til reformen «Leve hele livet», om verdighet i eldreomsorgen, der dette trekkes fram.

- Det er klart at det er ikke bare maten du skal spise, men alt rundt. Alt fra at bordet er hyggelig dekket, at det er duk, at beboerne ikke skal måtte sitte med plastsmekker og at du har hyggelige servietter, sier hun.

- Er du beroliget med at de eldre får god nok julemat i jula?

- Vi er jo svært opptatt av at maten på sykehjem og omsorgsentere skal lukte og smake godt, og ha de kvalitetene som du og jeg forventer av maten. Jeg har veldig tydelige forventninger overfor kommunene om at de ivaretar de eldres behov, og ikke bare i høytid, men hele året. Er det noen som trenger den ekstra fløteskvetten, så er det ofte de eldre, sier Michaelsen.

Reklame

Strømsjokk: Så mye billigere har fastpris vært i januar

Kommentarer til denne saken