Gå til sidens hovedinnhold

- Det er helt vanvittig

Thomas Thendrup er sjokkert etter at fagdommerne satte juryens kjennelse til side.

SISTE:Thendrup slipper ikke ut

STAVANGER (Nettavisen): - Jeg vet ikke hva jeg skal si. Dette er helt vanvittig. Jeg har ikke noe med det her å gjøre, jeg klarer ikke å si noe annet, sa Thendrup i retten da lagdommer Daniel Lunde spurte om han ville si noe.

Uttalelsen kom kort tid etter at Thendrup hadde fått vite at han likevel ikke blir en fri mann.

Fagdommerne mener nemlig at kjennelsen, der juryen frifant Thomas Thendrup på alle punkter, er «feil». Enstemmig mener de at det er utvilsomt at Thendrup er skyldig i det han er tiltalt for.

Dermed blir det ny ankesak for Thendrup, i en såkalt meddomsrett med tre fagdommere og fire meddommere.


- Er undragelsesfare

Spørsmålet retten nå har vurdert er om han skal holdes i varetekt eller ikke frem til den nye saken. Flertallet av fagdommerne har besluttet at Thendrup varetektsfengsles i fire nye uker, slik aktor ha lagt ned påstand om.

En av de tre dommerne ville derimot løslate Thendrup inntil saken hans kommer opp på nytt. Thendrup påkjærte fengslingskjennelsen på stedet.

Aktor Tor Christian Carlsen argumenterte for at Thendrup fortsatt skal sitte i varetekt, og han begrunnet dette med at det er en stor unndragelsesfare. I tilegg mente han at en løslatelse vil støte den allminnelige rettsoppfatningen.

Medforsvarer Berit Reiss-Andersen mente derimot at det ikke er støtende å løslate en mann som har fått en frikjennende kjennelse fra lagretten. Hun sa også at det ikke er noen unndragelsesfare for Thendrup, og påpekte at han har en familie og en sønn som han er nært knyttet til.

- Mens den ene og den andre av de tiltalte unndro seg ved å flykte til utlandet etter Nokas-ranet, var Thomas Thendrup hjemme og i arbeid. Det var han også etter at han visste at broren hadde deltatt i ranet og broren var blitt pågrepet i Nedeland, sa Reiss-Andersen i retten.

Hun vekta også at dersom en ny sak kommer opp først til høsten, så har han da sittet i varetekt i godt over to år.

- Det er sjokkerende

- Dette er temmelig forbløffende og sjokkerende at man etter fire måneders rettsbehandling opplever at kjennelsen settes til side. Det er nesten en umenneskelig påkjenning, sier Thendrups hovedforsvarer Ellen Holager Andenæs.

Hun mener det vil ta lang tid før saken kommer opp.

- Det blir i hvert fall ikke før neste høst når jeg ser på mitt program, sier Holager Andenæs.

Juryen besvarte «skyldig» eller «ikke skyldig» for de 13 Nokas-tiltalte fredag morgen.

Thomas Thendrup ble overraskende frifunnet på alle punkter. De andre 12 ble funnet skyldige, men juryen sa også at William Pettersen ikke er del av et organisert kriminelt miljø.

Reklame

NÅ: Gjør julegavekupp hos to friluftsgiganter