Selv om det er oktober og fortsatt lenge til jul, er julemarsipanen på plass i butikkhyllene.

Hos Narvesen på Oslo S blir du nå møtt av flere røde hyller, fylt opp med Nidars tradisjonsrike marsipanpølser og marsipangriser i ulike størrelser.

- Vi har i over 30 år tilbudt butikkene et begrenset utvalg av julemarsipan i overgangen september til oktober. Det har blitt en tradisjon og varene kan da plasseres i butikken fra den tiden for de som ønsker det, opplyser kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla Confectionery & Snacks Norge til Nettavisen.

- Snubler ikke i marsipan
- Men er det ikke vel tidlig med julemarsipan i oktober?

- Det er noen grunner til at det er sånn, og det er helt frivillig for butikkene å ta det inn, understreker Rønning, og legger til:

- Vi er klar over at noen reagerer på det, men det er jo ikke sånn at du snubler i julemarsipan når du kommer inn i butikken.

Han påpeker også at de logistisk sett må starte utsendelsen av julemarsipanen, som ble lansert for hele 103 år siden, allerede nå.

- Norge er et langstrakt land, det er mange butikker og det tar tid å distribuere varene ut til alle utsalgsstedene. Samtidig er Norge er lite marked, og vi er avhengig av en viss varighet på dette salget for at det skal være lønnsomt, sier Rønning.

- Selger mye i oktober

Han viser dessuten til at julemarsipanen selger godt også tidlig.

- En ganske stor del av marsipansalget skjer i oktober og november, fordi mange synes det er hyggelig, rett og slett, sier direktøren.

Totalt kjøper nordmenn cirka 8 millioner marsipanpølser i julehøytida, og legger igjen om lag 120 millioner kroner i butikkene på julegodteriet.

- Oktober og november er historisk gode måneder for godteri, konstaterer Rønning.