*Nettavisen* Nyheter.

Det er påbudt med belte i buss - nå blir det kontroll over hele landet

Bruk belte når du tar bussen. Ellers kan det vanke bot. Foto: Ingunn Haavi Finstad (Statens vegvesen)

Denne uken gjør Statens vegvesen igjen beltekontroller i busser over hele landet, uten gebyr. Neste gang kan det koste deg 1500 kroner å glemme beltet.

(TA.no): I 2015 kontrollerte Statens vegvesen beltebruken blant 40.500 busspassasjerer. Så mange som 10.000 satt usikret, selv om de hadde belte tilgjengelig.

Skadepotensialet er stort

Ett menneske ble drept i en bussulykke i 2015, mot 7 drepte og 7 hardt skadde i 2014. Flere av de omkomne kunne reddet livet om beltet var på.

Skadepotensialet i buss er stort om ulykken skulle ramme. I en ulykke kan passasjerer uten belte bli kastet rundt i eller ut av bussen. Jo høyere fart, jo større kraft vil en usikret passasjer få.

Det skriver Statens vegvesen i en pressemelding.

Vet ikke at det er påbudt

Tre av ti busspassasjerer er ikke klar over at det er påbudt å feste beltet i busser med belte. I løpet av uken håper Statens vegvesen å øke bevisstheten.

Se loven her

Andelen busspassasjerer med belte stiger med alderen, og er høyest blant de over 60. I alderen 15-20 år er det kun 1 av 10 som oppgir å bruke belte i busser med belte.

Årsaken kan være sosial aksept. Så mange som 4 av 10 i alderen 15-20 år mener det ikke er sosialt akseptert å feste beltet på busser med belte. De yngste er også de som tar mest buss.

I Belte i buss-kampanjen er elefanten gjennomgangsfiguren. Den viser bevegelsesenergien en usikret passasjer kan få i form av «vekten til en elefant».

FAKTA OM BELTEBRUK I BUSS:

44 prosent* oppgir at de i svært stor grad bruker belte i buss der det er montert belte. Blant de yngste (15-20 år), er det kun 9 prosent som oppgir at de i svært stor grad bruker belte i buss. Til sammenlikning er det nær 100 prosent som oppgir at de bruker belte i personbil.

Busspassasjerer i alle aldre som ikke bruker belte, oppgir at årsaken er «gammel vane» (50 prosent) og at de glemmer det (45 prosent).

Totalt sett oppgir 13 prosent at de i svært stor grad mener det er sosialt akseptert å ikke bruke belte i buss. Jo eldre man er, jo mindre sosialt akseptert er det:

Hele 41 prosent av de aller yngste (15-20 år) mener det er sosialt akseptert, mot 3 prosent av de over 60 år.

I alderen 20-29 år, og 30-39 år, er andelen som i svært stor grad mener det er sosialt akseptert, henholdsvis 22 og 21 prosent.

7 av 10 tror det er påbudt å bruke belte i buss når det er montert.

7 av 10 vet ikke hva gebyret er for å glemme beltet i busser med belte. 1 av 10 tror at man ikke kan få gebyr.

Les flere saker i Telemarksavisa her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.