Gå til sidens hovedinnhold

- Det ligner på et menneske  

Tror romentusiasten Knut Jørgen Røed Ødegaard at dette er en marsboer? Les hva han mener.

NASAs robotkjøretøy Spirit tok det omstridte bildet på planeten Mars i fjor (se bildet over).

Ved første øyeglimt kan det se ut som at figuren på bildet er et levende vesen. Men skeptikerne hevder at det kun dreier seg om en klippe.

Bildet har skapt stor oppmerksomhet blant marsentusiaster verden over.

208352

- Skjønner at folk lurer
Derfor måtte vi ringe Norges store romenstusiast, astronom Knut Jørgen Røed Ødegard. Han sier at han forstår godt at debatten om hva vi ser på bildet har kommet opp.

- Jeg skjønner at folk lurer på det der, for det ligner jo på et menneske som sitter der med armen over kneet, sier Røed Ødegård.

Astronomen skuffer imidlertid de som måtte tro at det er en levende marsboer vi ser.

- Hvis man ser nærmere etter så vil man se andre steinformasjoner i nærheten som også har litt spesielle formasjoner som ikke er et menneske. Dette er nok helt sikkert en steinklippe eller en steinformasjon, sier Røed Ødegård.

- Ikke små grønne menn
Robotkjøretøyet som tok bildet i fjor, er en av to slike kjøretøy som nå saumfarer den røde planeten. Selve bildet over er et forstørret utsnitt av et stort panoramabilde.

- En marsbeboer er det ikke. Det hadde vært ufattelig spennende ganger tusen, men det er nok ikke små, grønne menn, sier romentusiasten muntert.

- Dette er jo også et område hvor det har blåst mye sand, og da blir det litt merkelige formasjoner, sier Røed Ødegård.

Han er ganske sikker i sin sak, også fordi at dersom det hadde vært mistanke om at det var et levende vesen, så hadde de som styrer romkjøretøyet kjørt nærmere og tatt flere bilder.

- Man skal være klar over at de som sitter og styrer disse romfartøyene, at de går gjennom disse bildene fortløpende. Hvis de hadde sett noe som var interessant så hadde de sendt de i retning til fenomenet for å undersøke det nærmere. Så man kunne tatt nye bilder hvis det var behov, sier Røed Ødegård.

- Noe av det mest spennende
Astronomen avfeier likevel ikke marsentusiastene. Langt derifra. For liv, det utelukker han ikke at det kan være på Mars.

- Det er et av de mest spennende spørsmål i vår tid, om det er liv andre steder, sier Røed Ødegård.

Han forteller at man helt siden 1800-tallet har trodd at det kan være liv på planeten, og han husker at det også for noen år siden ble tatt et bilde fra mars som viste noe som lignet et ansikt.

Men også det som syntes på det forrige bildet var en steinklippe.

- Det man lurer på i dag er om det kan være primitivt liv der, og om det kan har vært liv der, sier Røed Ødegård.

Derfor pågår det nå store undersøkelser på Mars, i håp om å løse mysteriet. I mai vil det lande en ny amerikansk romferge på planeten.

- Det blir spennende, for mange tror at det kan være liv der fordi man har funnet ut at planeten har vært våt, og har fortsatt ganske mye flytende vann under overflaten mange steder, sier han.

Prislapp: 820 millioner dollar
NASAs robotkjøretøy Opportunity og Spirit ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i 2003. Robotkjøretøyenes har som mål å samle inn geologisk bevis på at det eksisterer vann på planeten, noe som anses for å være grunnlaget for liv.

Det er festet kameraer på begge kjøretøyene, og bilder blir regelmessig sendt til jorden. Det har gått fire år siden Opportunity og Spirit sendte bilder fra planetens overflate for første gang. Men NASA-forskerne ble skuffet da bildene ikke viste noe tegn til liv.

Prosjektet koster 820 millioner amerikanske dollar.

Tror du at det er liv på planeten Mars? skriv inn din mening i kommentarfeltet under!

Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden