*Nettavisen* Nyheter.

Det rystende dobbeltdrapet

Foto: NTB / SCANPIX

I dag er det 25 år siden nynazister henrettet to unge menn på en øde skogsvei på Hadeland.

22.02.06 09:56

Hadelandsdrapene er blant de mest omtalte drapene i norsk krimhistorie. 22. februar 1981 tok Johnny Olsen og hans to medsammensvorne med seg to av sine nynazistiske venner i den lille gruppen «Norges Germanske Armé» ut på en øde skogsvei.

Gruppen hadde nylig stjålet et stort arsenal med våpen fra et heimevernslager. To av dem krevde å få betalt. Det likte Olsen og hans kamerater dårlig.

De fryktet også at de to skulle gå til politiet, og bestemte seg for å likvidere dem.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Erik Thorberg / NTB / SCANPIX

29 skudd
Det de tre ikke visste var at den ene av de to som krevde betaling, hadde sprukket i et avhør med politiet. Han valgte likevel å spille med, i samarbeid med politiet.

Derfor krydde det av politi på småveiene i Hadeland denne dagen for 25 år siden. Likevel klarte ikke politiet å hindre tragedien.

Olsen og hans kamerat tok de to ofrene med på kjøretur. Ved en øde bro gikk de fire ut. Olsen skjøt begge i nakken bakfra, uten forvarsel. Etterpå gjennomhullet kameraten dem med kuler fra en maskinpistol.

Til sammen 29 kuler ble avfyrt mot de to mennene.

Dramatisk biljakt
På vei bort fra åstedet møtte Olsen og hans kamerat den første politisperringen. De to klarte å komme seg forbi og flere skuddsalver ble avfyrt mot politiet. Etter en lang og dramatisk biljakt endte flukten. Bilen kjørte i grøften og ble stående fast i snøen.

Olsen ble dømt til 18 års fengsel. Etter 12 år bak murene ble han løslatt på prøve i 1993.

De to andre ble dømt til 18 og 12 år for dobbeltdrapet.

Annonsebilag