Gå til sidens hovedinnhold

- Det vil dessverre ikke regne nok til at det hjelper bøndene

Nå får Sør-Norge regn:

Det blir store lokale forskjeller når regnet treffer Sør-Norge, melder Storm-meteorologen.

Det har lenge vært meldt om etterlengtet nedbør i Sør-Norge denne uka, men søndag kunne ikke meteorologen si noe sikkert om hvor mye regn bøndene kan vente seg.

- Det er bare å håpe at det regner mest mulig, sa Storm-meteorolog Roar Teigen til Nettavisen søndag ettermiddag, med bøndenes tørre avlinger i tankene.

LES OGSÅ: Tørkekrisen vokser: Nå mangler 28.715 dyr fôr

Våknet til regn og torden

Tirsdag morgen våknet hovedstadens innbyggere til torden og regn, men det tok ikke lang tid før været klarnet opp og sola tittet frem.

- Nedbøren i Sør-Norge kommer i bygeform, så det vil være store lokale forskjeller. Noen steder vil det komme mye nedbør, mens andre steder knapt vil få regn i det hele tatt, sier Storm-meteorolog Beate Tveita til Nettavisen, og legger til:

- Det er fortsatt vanskelig å si noe om total mengde nedbør. En enkelt byge kan gi 10-20 millimeter regn på veldig kort tid, men så vil den passere. Det vil dessverre ikke regne nok til at det hjelper bøndene i noen stor betydning.

LES MER: Kan bli ny julirekord

Lokale byger

Regn- og tordenbyger østafjells resulterte i at områdene sør-vest for Oslo fikk regn natt til tirsdag.

- Videre ut over tirsdag vil bygene trekke nord-vestover, og det er mange steder i indre strøk i Sør-Norge som vil få litt regn. I områdene øst for Oslofjorden og Mjøsa vil det imidlertid ikke komme noe særlig nedbør, sier Tveita.

I løpet av døgnet vil det regne mest i områdene vest for Oslo, mens områdene øst for hovedstaden vil få stort sett oppholds. Indre strøk av Sørlandet og nordover, altså Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal, vil kunne få kraftige byger og en del nedbør.

- Men det er kun onsdag det er snakk om. Fra fredag av vil Sør-Norge få stort sett det samme været som de har hatt hele sommeren igjen: Varmt og tørt.

Fra sol til regn i nord

Nord-Norge og Trøndelag har hatt kjempefint sommervær denne uka, og vil fortsatt få høye temperaturer og mye sol frem til torsdag. Det har vært målt over 30 grader flere steder, men godværet vil imidlertid ikke vare.

- Nedbøren fra Sør-Norge trekker nordover i løpet av dagen, og Trøndelag kan få byger allerede onsdag kveld. I løpet av torsdag treffer nedbøren Nordland og Troms, deretter Vest-Finnmark fredag og Øst-Finnmark lørdag.

I motsetning til Sør-Norge, vil ikke Nord-Norge få finværet tilbake etter nedbøren har passert.

- Nei, varmen i Nord-Norge vil kun holde et par dager, så vil temperaturen synke igjen, avslutter Tveita.

Les også

Her regner det mest (og minst) på sommeren i Norge

Kommentarer til denne saken