VIPPETANGEN, OSLO (Nettavisen): Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) og miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) var på plass da det nye landstrømanlegget ble åpnet på Vippetangen tirsdag.
Les også: Hundretusenvis av barn dør årlig av luftforurensning
Oslo er Europas miljøhovedstad i 2019 og bør helst kunne vise til konkrete resultater. Nå kommer et tiltak som monner når det gjelder luftforurensningen i hovedstaden. Det nye landstrømanlegget skal sørge for strøm til Stena Line og DFDs ferger når de ligger til kai.
Sparer 1420 drivstoff årlig
- Reduksjonen i CO2 tilsvarer utslipp fra mer enn 1300 biler årlig. Landstrøm sparer fergene for om lag 1420 tonn drivstoff årlig, opplyser kommunikasjonssjef Siv Ellen Omland i Oslo Havn.
Hun beskriver bygging av landstrømanlegget som et viktig skritt i retning nullutslippshavn.
Color Line var først ut
Color Lines cruiseferger har brukt landstrøm til kai i Oslo siden 2011. Med det nye anlegget på Vippetangen vil alle fergene fra Oslo til Danmark og Tyskland fra 2020 være koblet til landstøm.
Årlig reiser nesten 1,3 millioner passasjerer med DFDS og Stena Line til Danmark. I tillegg frakter båtene en mengde varer.
Landstrøm i Oslo havn
- Fra strømanlegget på Vippetangen går elektrisk kraft til fergenes elektriske anlegg.
- Fergene kobler seg til strømnettet ved hjelp av kabelkran. Den har en høyspentkabel på 11 kV. Dieseldrevne hjelpemotorer om bord kobles fra, og fergene får ren energi.
- Fergenes effektbehov er omtrent 2-3 MW. Det er nesten 60 ganger kraftigere enn dagens hurtigladere for elbil.
- Landstrøm sparer fergene for om lag 1420 tonn drivstoff årlig. Når fergene er koblet til strøm, bruker de mellom 5.000.000 - 6.000.000 kWh i året. Det tilsvarer strømforbruket til nesten 400 boliger årlig.
- Landstrømanlegget har kostet cirka 17 millioner kroner. Oslo Havn har mottatt 9 millioner kroner i støtte fra Enova.
(Kilde: Oslo havn)
