RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette bildet kostet jobben

Sist oppdatert:
Øistein Eriksen ble kastet som styreleder i Det Norske Travselskap - blant annet på grunn av dette bildet.

Tidligere sykkelpresident og nyavgått styreformann i Det Norske Travselskap (DNT), Øistein Eriksen, har den siste tiden stått midt i en bitter konflikt med sitt eget styre om blant annet påståtte alkoholproblemer.

Styret har krevd hans avgang, og i forrige uke ble Eriksen kastet som styreformann på en ekstraordinær generalforsamling i DNT.

- Det er jo trist, sier Eriksen til Nettavisen.

Nestlederen i styret rykker opp som ny styreformann, i tråd med valgkomiteens innstilling.

- Norsk travsport taperen
Den tidligere styreformannen i travselskapet mener det bare er én taper i den bitre saken.

- Det var en trist sak hele saken, og vi kunne godt vært foruten det. Det er jo bare én taper i denne saken, og det er norsk travsport, sier Eriksen.

Nettavisen publiserte for noen uker siden bildet som utløste hardkjøret mot Eriksen. Bildet er tatt av en anonym person med mobilkamera og ble sendt til blant annet styret i DNT. (Se bildet øverst i artikkelen)

Ved et bord i spillehallen under Copenhagen Cup 6. til 8. juni i år duppet Eriksen av ved et bord. På bordet sto fire tomme ølflasker.

- Jeg nekter ikke for at jeg hadde tatt meg et par øl, men jeg var langt fra full. Ølflaskene på bordet var ikke mine. Jeg hadde trukket meg tilbake fra VIP-tribunen og satt meg på et bord i spillehallen fordi jeg var sliten. Bordet jeg satte meg ned ved, var ikke ryddet, sa Eriksen til Nettavisen da bildet ble publisert.

- Kjenner meg ikke igjen
Da Nettavisen skrev om saken tidlig i august, avviste Eriksen at han har et alkoholproblem slik hans eget styre har hevdet.

- De som sier jeg har store alkoholproblemer, kjenner meg ikke. De vet ikke hva de snakker om. Jeg er oppe klokka 05 hver morgen og jobber lange dager, sa han.

Eriksen fortalte at han duppet av for helt andre grunner enn alkohol, fordi han på den tiden var sliten og nedkjørt. Han fikk rett og slett en psykisk knekk.

Den virkelige knekken fikk Eriksen da han kom hjem. I flere dager stengte han seg inne på sitt private kontor og gjorde seg utilgjengelig. Eriksen innrømmer at han under denne «time-outen» på kontoret benyttet alkohol for å roe ned nervene. Hele denne episoden resulterte i at politi og helsepersonell hentet ham ut av kontoret.

Styret mente Eriksen måtte søke behandling for rusproblemer. Men styrelederen avviste styrets forslag til behandling og tok opp igjen sjefvervet i DNT. Fra kontoret på Bjerkebanen har han styrt all travsport i Norge, inkludert en verdiskapning anslått til 800 millioner kroner.

Hendelsene fikk styret i DNT til å konkludere med at Eriksen var «sterkt beruset og kunne ikke ivareta sine representasjonsoppgaver for DNT».

At han ikke tok ut lengre sykemelding/permisjon gjorde at landsstyret fattet mistillit til ham. Dermed ble det ekstraordinær generalforsamling.

- Lå i kortene
Eriksen sier nå at han ikke er overrasket over at det hele endte med hans avgang som styreleder.

- Klart at det var ikke det jeg var mest fornøyd med, men nå hadde man jo tatt det valget. Det lå vel i kortene at det ville gå den veien, sier han til Nettavisen.

På generalforsamlingen ble det fremmet et benkeforslag på et par andre navn enn det valgkomiteen hadde foreslått. Noen ønsket også å fremme Eriksens kandidatur, men da sa han selv nei.

- Det var noen som ønsket å nevne meg som kandidat igjen, men jeg ba dem om å ikke gjøre det. For jeg ønsket meg ut siden landsrådsmøtet hadde kommet med så sterke signaler. Hvis jeg skulle bli valgt, ville de si det samme som at de andre i styret ikke kunne fortsette, sier den avgåtte lederen.

- Ingen stilte spørsmål
På generalforsamlingen gikk Eriksen gjennom sin sak.

- Jeg gikk gjennom hvordan saken var blitt behandlet i styret, med disse tingene de hadde hengt seg opp i tidligere. Blant annet at jeg skulle ha hatt samtaler som styreleder på Closterskogen travbane mens jeg var i permisjon, men jeg var der som privatperson. Likeledes ble jeg beskyldt for å ha representert DNT ved en annen anledning, noe som ikke var riktig, hevder Eriksen.

Alkoholproblemene ble også et tema. Han viste blant annet det mye omtalte bildet.

- Jeg tok det opp og jeg avviste de standpunkt styret har tatt i denne sammenhengen, at de forsøkte å påtvinge meg en sykmelding og at de forsøkte å stille diagnose, noe de ikke hadde grunnlag for å gjøre, sier Eriksen.

Han mener det er en direkte saksbehandlingsfeil som er grunnlaget for mistilliten mot ham, noe han også la fram dokumentasjon for.

- Men det var ingen som ønsket å stille meg spørsmål, sier Eriksen til Nettavisen.

- Må få lagt det bak oss
Mannen som nå har overtatt styreledervervet i Det Norske Travselskap, Nils Dagestad, sier han er fornøyd med at saken er avsluttet, slik at de de kan ta fatt på andre viktige saker. Han sier generalforsamlingen, der både Eriksen og styret redegjorde for sine syn, gikk omtrent slik han hadde forventet.

- Nå er det viktig at vi ser fremover og får lagt dette bak oss. Jeg håper dette blir en historie vi blir ferdig med, og vi skal nå gjøre alt vi kan for norsk travsport i tiden som kommer fremover, sier Dagestad til Nettavisen.

Dagestad synes imidlertid at det har vært en vanskelig sak.

- Dette har vært en vond sak, og en veldig krevende sak. Landsrådets konklusjon var at de ba Øistein Eriksen trekke seg. Han ville ikke det, og da ble det generalforsamling. Jeg tror det er viktig at en organisasjon evner å rydde opp i ting og kommer til en ende i en kolfliktsituasjon. Vi kan ikke leve lenge med det, sier lederen.

Han sier han ikke så noen andre løsninger enn at Eriksen måtte gå av.

- Til å begynne med når vi tok opp saken og ba ham ta permisjon og relevant behandling, ønsket vi ham veldig tilbake. Og når ikke det var mulig for ham å være med på, og styret sto hardt på at man var nødt til å rydde opp i den situasjonen, så endte vi opp slik vi gjorde, sier Dagestad.

Han sier han ikke er bitter i forhold Eriksen.

- Fra min side ligger det ingen bitterhet i forhold til Øistein Eriksen, sier styrelederen.

I tilegg til at fire personer fra det gamle styret ble gjenvalgt, ble Merete Johansen valgt inn som ny styrerepresentant.

Vurderer rettssak
Eriksen vurderer nå å forfølge saken rettslig.

- Jeg har ikke tatt noe endelig standpunkt til det ennå. Jeg har lagt saken frem for min advokat. Så får vi gjøre en vurdering på det, sier han.

Han mener det som har fremkommet om saken, spesielt på DNTs hjemmesider, er sterkt injurerende og ærekrende.

- Det er en del usannheter i det som er gjengitt på DNTs hjemmesider, sier Eriksen.

- Er du nå helt ute av travsporten?

- Jeg har også trukket meg som styreleder for Bjerke travbane eiendom, og som styremedlem i Rikstotoklinikken Bjerke. Jeg synes i og med at man ble valgt ut som DNT-leder, synes jeg det ikke var riktig av meg å sitte videre i de andre styrene.

- Så nå er jeg helt fri, sier Eriksen til slutt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere