*Nettavisen* Nyheter.

Dette bør du passe på i sommer

Foto: Pauk Weaver (Arkivfoto)

Årets første tropenatt er overstått, godværet fortsetter og halvparten av landets 10-åringer er for dårlig til å svømme. Her er rådene som redder liv.

30.06.09 08:21

Denne uken er det bare å kaste seg i sjøen først som sist. Ifølge meteorologene på Storm Weather Center kommer godværet til å holde seg fra Lindesnes til Bodø hele uken gjennom.

– Sør-Norge, Østlandet og hele veien opp gjennom Trøndelag til Nordland kommer det til å bli stabilt vær med temperaturer på mellom 20 og 30 grader. Flere steder kommer termometeret til også til å bryte 30-gradersmerket. Den eneste merkbare forskjellen kommer til å være at sannsynligheten for regn- og tordenbyger i innlandet på ettermiddag og kveld kommer til å øke i løpet av uken, sier Storm-meteorolog Inge Johannessen til Nettavisen.

Det betyr badetemperaturer på 20-tallet mange steder i vannet, og med badetemperaturene øker også farene for ulykker.

Derfor er det lurt å følge rådene under.

Skremmende svømmekunnskaper
For med antall badende øker også faren for badeulykker. Lørdag kveld døde en gutt i tenårene under bading i Tredje dam i Fredrikstad-marka. Timer tidligere døde en kvinne i 20-årene i Egersund kommune i Rogaland, og samme dag meldte Haukeland universitetssykehus at en 10-åring fikk intensiv behandling etter en drukningsulykke.

Og helgen gjør Redningsselskapet bekymret.

– Vi gjorde en undersøkelse i vinter for å kartlegge svømmeferdighetene til landets tiåringer. Den viste at rundt halvparten av norske barn i denne alderen ikke kan svømme godt nok, sier Jenna Nevra Aarvik i Redningsselskapet til Nettavisen.

I klartekst betyr det at rundt 30.000 av de tiåringene du kommer til å se på norske strender denne uken ikke klarer å svømme tilsvarende 40 meter i sjøen uten hjelpemidler.

De mener foreldrene til badeglade 10-åringer bør påse at de kan og følger selskapets egne Elias-regler:

 • Det er tøft å bruke redningsvest.
 • Det er smart å kunne svømme.
 • Det er best å sitte rolig i båt.
 • Det er farlig å dytte andre ut i vannet.
 • Det er ikke lov å dukke noen under vann.
 • Det er dumt å hoppe eller stupe før du vet om det er dypt nok.
 • Det er sikrest å være sammen med andre.
 • Det er lurt å si fra til en voksen hvor du drar.

Alle bør trene
Tiåringene er imidlertid ikke de eneste som sliter med svømmeferdighetene. Av de drukningsulykkene som ble meldt i helgen var flertallet av ofrene i tenårene eller godt voksne.

Det garanterer ikke at du har de ferdighetene som skal til for å ferdes i vannet. Skal du oppfylle kravet om å være ansett som svømmedyktig i Norge må du nemlig kunne svømme 200 meter i basseng uten hjelpemidler. Det er denne avstanden som tilsvarer rundt 40 meter i sjøen. Årsaken til forskjellen er at man i sjøen gjerne opplever bølger, maneter og annet som gjør svømmeopplevelsen annerledes enn i et trygt og oppvarmet basseng.

Klarer du ikke dette er det på høy tid å oppsøke én av landets 89 svømmeklubber som driver svømmeopplæring for badenymfer i alle aldre. Listen med kontaktperson og telefonnummer finner du på lenken under.

Her får du svømmeopplæring!

Og skulle du være så heldig at du faktisk er svømmedyktig er det ingen grunn til ikke å følge badevettreglene til Norsk Folkehjelp:

 1. Lær å svømme.
 2. Bad aldri alene.
 3. Bad ikke når du er sulten, like etter at du har spist eller når du er påvirket av rusmidler.
 4. Stup ikke uten videre uten å vite hvor grundt det er.
 5. Svøm langs land. Svøm ikke under brygger eller foran stupebrett.
 6. Dytt ikke andre ut i vannet.
 7. Dukk aldri noen under vann.
 8. Gå på land dersom du føler deg kald eller uvel.
 9. Rop om hjelp bare hvis du er i fare, aldri ellers.
 10. Bruk godkjent redningsvest.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.