RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette brevet skaper storm på Facebook


FAMILIEN FIKK BREV: Malina (9) er over anbefalt vekt, ifølge brevet fra kommunen. Bildene er brukt med tillatelse av familien.
FAMILIEN FIKK BREV: Malina (9) er over anbefalt vekt, ifølge brevet fra kommunen. Bildene er brukt med tillatelse av familien. Foto: Privat
Sist oppdatert:
Helsesøster mener denne niåringen er overvektig. Foreldrene fikk sjokk, nå beklager helsesjef i kommunen.

Torsdag ettermiddag postet faren til Malina, Helge Gustavsen, et Facebook-innlegg med bilde av sin niåring og et brev fra helsesøsteren i den aktuelle kommunen.

Her kan du tipse Nettavisens redaksjon.

I brevet stod det blant annet at helsesøster ved den aktuelle skolen hadde målt høyden, som var 136 cm, og vekten, som var 34,5 kilo. Konklusjonen var: «resultatet ligger over anbefalt vekt».

– Hva skjer med samfunnet?

«Når du får denne beskjeden i postkassa lurer du på hva som skjer med samfunnet! Del gjerne», skrev faren på Facebook-innlegget i går.

Det kommer frem i brevet at anbefalingene helsesøsteren refererer til er fra Helsedirektoratet.

På bildet av Malina, som faren la ut på Facebook, og som ble tatt samme dag, ser hun derimot ut til å være en sunn og frisk jente.

Samboerparet beskriver også jenten som aktiv innen håndball og turn.

Helsesøsteren ved skolen har ikke svart på Nettavisens henvendelser.

I brevet ble det også anbefalt at foreldrene tok kontakt med helsesøster etter sommerferien, for videre samtale med tanke på aktivitet, kosthold og videre oppfølging og eventuell utredning.

– Fikk helt sjokk

Da Nettavisen kontaktet familien torsdag ettermiddag ønsket de ikke å kommentere saken overfor noen medier, fordi de hadde avtale med én spesifikk redaksjon.

– Jeg fikk helt sjokk. Hun er en aktiv jente som driver med både håndball og turn, så at de har konkludert med dette er for meg helt hårreisende, sa faren til VG.

Han forteller at brevet hadde gått inn på datteren, som senere hadde spurt foreldrene om hun var tykk. Gustavsen legger til at det var vondt å høre sin ni år gamle datter tvile på utseendet sitt.

Målingene ble gjort i november 2014, men brevet er datert 8. juli i år.

Torsdag kveld klokken 21.30 var Facebook-posten delt 11.000 ganger, og familien får massiv støtte. Dette er noen av de mange kommentarene under bildet:

«Seriøst? Hun ser sunn og frisk ut i mine øyne. Dette er for dumt! Må nesten le»

«Galskap! Det har absolutt ingenting med jenta å gjøre, kun det forskrudde samfunnet vi lever i!»

«Ikke rart det blir mange unge med spiseforstyrrelser og dårlig forhold til egen kropp. Huff»

«Noe av det sykeste jeg har hørt om på lenge! Hun er jo en sunn, frisk og aktiv jente»

Helsesjef beklager

Helse- og sosialsjef i den aktuelle kommunen Lise Tanum Aulie sier følgende til VG:

– Vi i kommunen har som rutine at foreldre får beskjed når barna overstiger anbefalingene Helsedirektoratet har for vekt..Når det er sagt, kan vi jobbe med hvordan vi gir beskjed til foreldre hvis barna deres overstiger disse anbefalingene. Og jeg beklager at foreldrene til Malina opplevde dette ubehagelig og provoserende, sier hun og legger til at de vil gjennomgå rutinene etter ferien.

Nettavisen har vært i kontakt med Helsedirektoratet som ikke hadde mulighet for å kommentere den aktuelle saken, eller si noe generelt om temaet torsdag kveld. Pressevakten ved direktoratet opplyser at de kommer til å ta tak i saken fredag.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere