RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette er blærekreft

Sist oppdatert:
På en pressekonferanse på Slottet mandag ble det kjent at kong Harald har kreft i urinblæren. Her finner du mer om kongens sykdom.

Kreft er ukontrollert vekst av celler, og når slik vekst foregår i urinblæren, kalles det blærekreft.

Kong Harald har en såkalt muskelinfiltrerende blærekreft. Det betyr at kreften har begynt å vokse ned i blæremuskelen, men legene tror ikke at den har spredt seg til andre organer. Derfor velger de nå å fjerne blæremuskelen. Først under operasjonen vil legene vite sikkert om kreften ikke har spredt seg.

- Flere alternativer
Tidligere var det vanlig å måtte gå med pose på magen som måtte tømmes for urin flere ganger om dagen etter fjerning av urinblæren. Legene ønsker ikke å si hva som bli aktuelt for kongen, men mye tilsier at dette ikke blir aktuelt for kongen.

TV 2 Nettavisen får opplyst at legene vil bruke fire til sju timer på operasjonen. De vil ikke fjerne urinrøret. Det betyr at kongen kan få et såkalt blæresubstitutt. Da lages det en ny blære av et tarmstykke som sys på urinrøret. Dermed kan man tømme blæren på vanlig måte.

- Det er flere alternativer for hvordan dette kan gjøres. Vi ønsker ikke å si hva som blir aktuelt for kongen, sier overlege Trygve Talseth til TV 2 Nettavisen.

Vanlig og øker mest
Blærekreft er den femte mest vanlige kreftformen. Av 100.000 mennesker i Norge, vil cirka 16 personer få blærekreft hvert år. Tre av fire som rammes er menn, og sykdommen rammer hyppigst mennesker over 50 år, opplyser Den norske kreftforening.

Ifølge svenske Sosialstyrelsen er blærekreft den kreftformen som har hatt størst økning de siste tiårene. Mellom 70 og 80 prosent av tilfellene av urinblærekreft ble oppdaget etter hematuri.

Røykere mest utsatt
Røyking er med høy sannsynlighet den viktigste enkeltfaktoren som forårsaker utvikling av blærekreft, heter det på kreft.no. Man regner med at sigarettrøykere får blærekreft 2–7 ganger hyppigere enn ikke-røykere. Kong Harald har røkt det meste av sitt voksne liv.

Symptomer
Blod i urinen er vanligvis det første tegn på sykdommen. Hyppige, plutselige eller sviende vannlatinger, problemer med å holde på vannet eller smerter i blæreregionen er andre symptomer.

Typer
Hvis kreftcellene utgår fra det overfladiske laget i blæreslimhinnen, kalles det overfladisk blærekreft. Vokser cellene inn i muskellaget, kalles det muskelinfiltrerende blærekreft.

Den minst dramatiske formen for svulst i urinblæren er overfladiske svulster. Slike svulster vokser i eller like nedenfor urinblærens slimhinne.

Kongens kreftform er på 2. stadium. Det er ikke den minst alvorlige, men den har trolig ikke spredt seg til andre organer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere