RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Ross Kolby har malt de nye kongeportrettene av kong Harald V, kong Haakon VII og kong Olav V som ble avduket i dag på Akershus festning.
Ross Kolby har malt de nye kongeportrettene av kong Harald V, kong Haakon VII og kong Olav V som ble avduket i dag på Akershus festning. Foto: Astrid-Helen Holm/Nettavisen

Dette er de nye kongeportrettene

Sist oppdatert:
I dag ble de nye portrettene av kong Haakon VII, kong Olav V og Kong Harald V avduket på Akershus festning. Synes du de likner?

Kunstneren Ross Kolby har portrettert Norges tre siste regjerende konger, og i dag ble maleriene avduket på Akershus festning.

Både Kong Harald selv, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og Oslo-ordfører Fabian Stang var til stede under avdukningen i Fanehallen.

Portrettene er malt gjennom prosjektet «Frigjøringskongene», og skal henge på Norges Hjemmefrontmuseum. De viser de tre kongene Haakon VII, kong Olav V og kong Harald V i samme alder - 78 år.

- Det er alltid spennende å portrettere mennesker. Uansett hvem jeg maler, forsøker jeg å utforske dem psykologisk og historisk - hvem er disse menneskene? sier Ross Kolby til Nettavisen.

Hva synes du om de nye kongeportrettene? Si din mening i kommentarfeltet!

Les også:Her er kunstverkene som gikk feil

- Prosjektet har gitt meg muligheten til å dykke ned i noe av Norges mest spennende historie, og latt meg få møte mennesker som var der da det skjedde. Mennesker som personlig påvirket krigens gang og var med på å avgjøre nasjonens skjebne da det gjaldt som mest, sier kunstneren.

Det hele begynte med at Kolby malte Gunnar «Kjakan» Sønsteby, som ledet til at han fikk male Erling Lorentzen. Kong Harald fikk se bildet av Erling Lorentzen, og kjente fra før til hva han holdt på med da han fikk forespørsel om å bli portrettert. 

(Saken fortsetter under bildet)

Kunstner Ross Kolby med kong Harald V under avdukingen av de nye kongeportrettene på Akershus festning.

Mye kritikk til forrige kunstner

Sist gang kong Harald V ble portrettert, var i 2000. Kongeportrettet, som nå henger i Oslo rådhus, fikk mye oppmerksomhet - og ikke av det positive slaget.

Kunstneren som da hadde oppdraget, var Håkon Gullvåg. Maleriet hans av kongen fikk mye kritikk - både av kunstkritikere, media og folk flest - på grunn av den spesielle utførelsen.

(artikkelen fortsetter under bildene)

Kong Harald V portrettert av Ross Kolby.
Kong Haakon VII portrettert av Ross Kolby.
Kong Olav V portrettert av Ross Kolby.

Gave til Norges Hjemmefrontmuseum

Det er det norske selskapet Samlerhuset som finansierer portrettene, med bidrag fra museets egen venneforening.

Samlerhuset samarbeider tett med Norges Hjemmefrontmuseum, og er en av Europas største aktører på samlerobjekter. Samlerhuset er også deleier i Det Norske Myntverket på Kongsberg.

- Jeg følte det var på tide med et nytt kongeportrett - det er jo lenge siden sist, sier Ole Bjørn Fausa i Samlerhuset til Nettavisen.

- Slik Kolby har malt kong Harald, er slik han er for meg.

Les også:Kong Harald: - Vi trenger snille ord

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Ole Bjørn Fausa (t.v) fra Samlerhuset.


I forbindelse med prosjektet «Frigjøringskongene», har Samlerhuset også laget en egen kortfilm som tar for seg de tre monarkene kong Harald V, kong Olav V og kong Haakon V.

(Se filmen under)

Frigjøringskongene from HACIENDA on Vimeo.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere