RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Foto: AP/Scanpix)

Dette er Giardia-parasitten

Sist oppdatert:
Smitter 500.000 hvert år.

I 2004 ble minst 6.000 mennesker i Bergen smittet av Giardia. Nå kan den samme parasitten ha kommet i drikkevannet til Oslo-borgerne.

500.000 hvert år
Nærmere 500.000 mennesker får vann fra Maridalsvannet, og tirsdag ble det påvist små mengder av parasittene Giardia og Cryptosporidium i Oset vannrenseanlegg som forsyner mellom 80 og 90 prosent av Oslos befolkning med drikkevann.

- Det er mange mennesker og dyr som har disse parasittene i avføringen uten at de nødvendigvis blir syke av dette, sier forsker ved Norsk institutt for vannforskning (NIVA) til Nettavisen.

Parasitten kan forårsake sykdommen giardiasis, og ifølge Helse- og velferdsetaten i Oslo, meldes det om 300 til 400 hundre tilfeller av giardiasis hvert år.

- Selv om det foreløpig ikke er sikkert om vi snakker om den samme Giardia-varianten som ble påvist i Bergen i 2004, så trenger ikke det å bety at den ikke er infektuøs. Skulle det vise seg å være den samme, er det ikke engang sikkert at denne er smittefarlig denne gangen, sier Vogelsang.

Overlever lenge
Det vanligste symptomet ved Giardia-infeksjon er diaré, men det er mange som smittes uten å få symptomer.

- De som er mest utsatt er jo de med nedsatt immunforsvar, sier Vogelsang.

Han forteller at parasittene kan overleve lenge i vannet, avhengig av temperatur og bakterieflora.

- Dersom den er i cysteform, så kan den overleve lenge. Da er den i et slags dvalemodus, og vi snakker om år. Problemet er at hvis de da kommer i drikkevannet og noen drikker dette kan de blusse opp igjen nede i magen, sier han.

Antibiotika
Giardia smitter gjennom forurenset vann eller gjennom forurensede matvarer. Har man parasitten i kroppen kan man være smittebærende i opptil seks måneder.

Er man smittet av Giardia kan det påvises ved cyster i avføringen. Bevegelige parasitter kan også forekomme ved kraftig diaré. Sykdommen behandles med antibiotika.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere