Gå til sidens hovedinnhold

- Dette er ikke alvorlig

Tor Erling Staff mener Lommemannens forbrytelser er overdrevet. Nå skal han forsvare den siktede 55-åringen.

(iBergen.no) Høyesterettsadvokaten går hardt ut mot den overveldende oppmerksomheten Lommemannen har fått fra politiet.

- Forbrytelsene som Lommemannen har gjort er ikke særlig alvorlige, men er blitt satt på agendaen av samfunnet og derfor har det blitt til en klappjakt og gjemselsjakt. Og det for ting som antagelig er helt likegyldige, sa Tor Erling Staff da iBergen.no snakket med ham fredag morgen.

Han var da ikke involvert i saken og uttalte seg på generelt grunnlag.

Se politiets pressekonferanse i opptak på TV 2 Sumo her (Gratis).

Han var da ikke involvert i saken og uttalte seg på generelt grunnlag.

(Artikkelen fortsetter etter videointervjuet)

205190

- Forhåndsdømt
Men på ettermiddagen samme dag tok han på seg oppgaven som forsvarer for den 55 år gamle bergenseren politiet mener er identisk med Lommemannen. Staff sitter nå i avhør med 55-åringen hos Kripos i Oslo.

- Han er jo forhåndsdømt så det suser, sa Staff før han ble forsvarer, og karakteriserte overgrepene som «ufarlige».

Det står i skarp kontrast til det politiet mener om saken. Lommemannen risikerer mange års fengsel.

Strafferamme på 21 år
- Han er siktet for 11 sexovergrep etter strafffelovens paragraf 195 - sexovergrep mot mindreårige. Et av forholdene sidestilles med samleie og har en strafferamme på 21 år, sier påtaleansvarlig Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt til Nettavisen.

Staff sier han har medfølelse med mannen.

- At han har fått unger til å ta hånden ned i lommen er helt ufarlig. Dette er jo bare beskjedne ting og han er urettferdig blitt landskjent som serieovergriperen Lommemannen. Profesjonelt har jeg medfølelse for ham og ville selvfølgelig blitt forsvareren hans dersom jeg ble spurt, sier han.

Røper ikke siktedes reaksjon
Etter å ha hatt samtaler med sin klient fredag kveld, utdypet Staff synspunktene sine overfor Kanal24.

- De fleste gutter ville ikke tatt seg nær av dette. Politiet har skapt et folkehysteri som om dette er det verste som kunne skjedd guttene. Men med noen få unntak er ikke dette noe gutter i sin alminnelighet ville reagere på. Dette er helt meningsløst, sier Staff.

Han vil foreløpig ikke kommentere den antatte Lommemannens reaksjon på pågripelsen og siktelsen.Fredag morgen ble en 55-åring pågrepet i Bergen. Mannen er mangemillionær og driver sitt eget firma i Hordaland. Han er skilt og har to voksne barn.

Bandasjemannen
Politiet mener han er Lommemannen - og at han er identisk med den såkalte Bandasjemannen, som var aktiv i Bergen på begynnelsen av 1990-tallet. Det som kan være en av norgeshistoriens verste serieforbrytere, reiste rundt i store deler av Sør-Norge og Vestlandet og begikk grove seksuelle overgrep på mindreårige gutter.

Hele 160 forhold har politiet oversikt over, mens totalt har trolig 300-400 gutter vært utsatt for mannen.

Se video med Kille Bergs redegjørelse for pågripelsen: (Artikkelen fortsetter under videovinduet).

205078

Rett mann
Politiet i Follo politidistrikt mener det ikke er noen tvil om at det er rett mann de har tatt nå.

- Lommemannen er endelig tatt. Vi har funnet han vi har lett etter, sa politimester Arne Jørgen Olavsen i Follo politidistrikt under pressekonferansen ved politihuset i Ski klokken 13 i dag.

DNA i fem saker
Mannen har vært i politiets søkelys siden i slutten av fjoråret, opplyser politiet.

- DNA som er sikret fra personlige eiendeler på bopel ved hemmelig ransaking er identisk med DNA fra fem saker hvor det er spor i form av DNA. Det er på den bakgrunnen vi er sikre på at Lommemannen nå er pågrepet. Den siktede har vært i søkelyset siden slutten av november 2007, blant annet på bakgrunn av tips fra en tidligere ansatt i politietaten, sa etterforskningsleder Jorid Kile Berg i Follo politidistrikt.

Les flere nyheter på iBergen.no

Reklame

Her kan du levere Lotto