Gå til sidens hovedinnhold

Dette er Lommemannen

Han er mangemillionær og en respektert person i lokalsamfunnet.

Mannen politiet mener er Lommemannen, er millionær og selvstendig næringsdrivende i Bergen. Han har aldri vært dømt for noe. Fredag ble han pågrepet av politiet og siktet for 11 sexovergrep mot unge gutter. Mannen blir fremstilt for varetektsfengsling mandag.

Politiet mener den pågrepne er Lommemannen, en sexovergriper politiet har brukt mange år på å jakte på. Lommemannen er norgeshistoriens største overgriper. Siden 1990 har Lommemannen, alias Bandasjemannen, forgrepet seg på flere hundre gutter over hele Norge. Politiet opererer med en liste på over 160 registrerte saker, men tror at mellom 300 og 400 smågutter er blitt utsatt for Lommemannen.

Tips Nettavisen

Har du informasjon i denne saken, ta kontakt med Nettavisen på 21006010 eller send en mail til vaktsjef@nettavisen.no.

Er du en av guttene som har møtt Lommemannen? 55-åringens forsvarer, Tor Erling Staff, sa fredag at overgrepene 55-åringen er siktet for, ikke har vært skadelige for guttene. Er du en av ofrene, ønsker vi å høre din historie.

- Lommemannen er endelig tatt. Vi har funnet han vi har lett etter, sa politimester Arne Jørgen Olavsen i Follo politidistrikt under en pressekonferanse fredag.

Broren var lensmann
Grytidlig fredag morgen ble den 55 år gamle mannen hentet i sitt hjem i Hylkje. Han driver et billakkeringsverksted i Bergen. Ligningstallene viser en årlig nettoinntekt på mellom 2 og 3 millioner kroner de siste årene, og en formue på nærmere 7 millioner. Han var en respektert person i lokalsamfunnet, har vært trener og aktiv trialkjører, en motorsykkelsport der man kjører gjennom hinderløyper i skogen eller på bane. I 1989 var han med å etablere en trialklubb i Bergen. Han var trener og reiste med guttene på stevner.

- Han var en likanes og grei kar. Dette er et sjokk. Det er vondt å høre, sier tidligere formann Svein Solberg i klubben til TV 2. Solberg bekrefter at det kom advarsler om mannen, men disse ble ikke tatt til følge..

Mannen er skilt og har to voksne barn. Hans bror var tidligere lensmann.

- Det er ikke mulig. Jeg kan nesten ikke forstå at det er sant. Vi kjenner ham og familien ganske godt. Vi føler med familien. Det er jo forferdelig for dem, sier Håkon og Siri Gangdal til TV 2. De har vært naboer med 55-åringen i 20 år.

- Alt virket så normalt. Hva han har måttet bære på, sier han.

Artikkel fortsetter under bildet.

Stor allmenn interesse
Politiet har henstilt media om ikke å identifisere den siktede. Når vi ikke bruker bilde i denne artikkelen, er det etter henstilling fra politiet og av hensyn til etterforskningen. Politiet ønsker å konfrontere vitner og ofre i saken med bildet av den siktede uten at ofrene og vitnene på forhånd har sett bildet i media.

Les: «Derfor bruker vi ikke bilde» av Nettavisens ansvarlige redaktør Gunnar Stavrum.

Nettavisen velger i kveld å gi mange opplysninger om den siktede, uten å publisere bildet. En av hovedgrunnene er å unngå spekulasjoner rundt hvem Lommemannen kan være. I den omfattende etterforskningen har en rekke personer kommet i politiets søkelys som mulige lommemenn.

Etterforskningen av Lommemannen er av stor allmenn interesse. Aldri før i norsk rettshistorie har så mange barn vært ofre for én person. Det er tunge bevis for at den pågrepne er Lommemannen, eller i alle fall én av dem, hvis det skulle vise seg å være flere overgripere. Hans DNA er knyttet til fem overgrep. Slike bevis vil veie svært tungt i en rettssak.

Siktet i 11 saker
Mannens DNA er knyttet til overgrep i Oslo i 1995, Trondheim i 2003, og Odda, Jevnaker og Førde i 2006. Tidligere denne måneden gjennomførte politiet en hemmelig ransaking hjemme hos den pågrepne. Der sikret de biologisk materiale som ble brukt til DNA-sammenligningene.

Utover de fem sakene med DNA-match, er 55-åringen foreløpig siktet for seks andre saker. Han er altså siktet for totalt 11 forhold. Et av disse er så grovt at det sidestilles med samleie. Mannen risikerer derfor 21 års fengsel.

Men politiet mener at den 55 år gamle selvstendig næringsdrivende har gjennomført langt flere overgrep på små gutter.

I flere år har politiet i Follo ledet etterforskningen av Lommemannen. Saken har vært svært høyt prioritert, og den eneste med eget tipsfelt på politiets nettforside: www.politi.no.

Politiet har en oversikt over 160 overgrep mot unge gutter som man mener at Lommemannen kan stå bak. Totalt 300 - 400 gutter har vært utsatt for mannen.

Ennå er det ukjent hvordan 55-åringen stiller seg til beskyldningene om at han er Lommemannen. Mannens forsvarer, Tor Erling Staff, sier til TV 2 fredag kveld, at overgrepene han er siktet for, ikke er alvorlige for ofrene.

Les: - Dette er peanuts

Gjennombruddet
Tipset som felte mannen politiet tror er Lommemannen, kom fra en polititjenestemann som etterforsket vedkommende i en sedelighetssak i 1999. Han ble anmeldt for å ha fått en mindreårig gutt til å beføle seg i en svømmehall i Bergen. Saken ble henlagt på grunn av manglende bevis. En av tjenestemennene som etterforsket saken, så en sammenheng og tipset politiet i slutten av 2007.

Politiet mener at den pågrepnen har forgrepet seg på unge gutter i alle fall siden begynnelsen av 1990-tallet. Da gikk han under navnet Bandasjemannen. Overgrepene skjedde primært i Bergensområdet. Etter episode i en svømmehall på slutten av 90-tallet, stoppet han sin virksomhet i hjemtraktene.

Derimot gikk han nasjonalt. Han forgrep seg på unge gutter over hele Norge, og fikk navnet Lommemannen. Det siste kjente overgrepet til Lommemannen skjedde i 2006.

Først sommeren 2007 satte politiet et likhetstegn mellom Lommemannnen og Bandasjemannen. Noen måneder senere kom altså det avgjørende tipset.

Skjult seg godt
Vi ønsker som sagt ikke å ødelegge politiets kommende jobb med bildekonfrontasjoner. Derfor brukes ikke bilder av mannen politiet tror er Lommemannen i denne artikkelen. I årene som har gått, har mannen selv vært flink til å holde fotografier av seg selv unna internett og andre publikasjoner. De gangene han er blitt avbildet, har det skjedd på en slik måte at han ikke kan gjenkjennes. Derfor vil personer som ønsker det, neppe finne bilde av den pågrepne ut fra informasjonen publisert i denne artikkelen.

På hjemmesiden til lakkeringsverkstedet mannen driver, er han avbildet bak rattet på en sportsbil. Ansiktet er skjult bak sidespeilet på bilen. I 2006 ble han avbildet i forbindelse med en artikkel i Bergens Tidende. Den gang lot han seg avbilde i helhjelm med visiret nede. Til BT sa den mulige Lommemannen at han ønsket å holde en lav profil.

Reklame

Shoppingfesten fortsetter - Sjekk søndagens Black Weekend-salg