Gå til sidens hovedinnhold

Dette er reklamen Dorthe Skappel ikke får fjernet

- Ren løgn og svindel, sier Dorthe Skappel.

Det er ikke første gang Dorthe Skappel (54) opplever å bli misbrukt i falske reklamer på internett, og tidligere har hun latt det gå. Men da hun nylig fikk melding fra en minstepensjonist som hadde betalt 1.500 kroner for en hudkrem tilsynelatende frontet av Skappel, skjønte programlederen at hun måtte gjøre noe.

Hun la derfor ut en video på Instagram der hun forklarte at reklamen var falsk, og at hun ikke på noen som helst måte frontet disse kremene.

- Dette handler ikke om at det er synd på meg fordi ansiktet mitt blir misbrukt i reklame, for det tåler jeg. Men jeg reagerer fordi det går ut over andre mennesker som lar seg lure. Det er såpass graverende at jeg måtte si fra om at dette er ren løgn og svindel!

- Jeg blir fortvilet

Reklamen sirkulerer fortsatt på Facebook, og minstepensjonisten Skappel var i kontakt med, har ennå ikke fått hudkremen hun betalte for.

- Jeg blir fortvilet over at vi ikke får stoppet den, men nå har jeg gjort det jeg kan for å si fra til folk om at det er bedrageri. Jeg synes det er skremmende at Facebook og Google, som er kjempeaktører innenfor reklame, har såpass mye bedrageri på sidene sine. Dette er et stort problem, og jeg anbefaler at folk tar det de ser av reklame her med en klype salt.

Facebook ber folk si ifra

Nettavisen har fredag fått svar på vår henvendelse til Facebook om annonsen Dorthe Skappel reagerer på.

Lukasz Lindell, talsperson for Facebook Nordics, skriver i en epost til Nettavisen at annonser som er villedende, falske eller krenker en tredjeparts rettigheter er i strid med Facebooks annonseregler og vil bli fjernet så fort Facebook blir oppmerksomme på dem.

- Hvis folk ser innhold på Facebook som de mener ikke hører hjemme der, bør de rapportere det til oss ved hjelp av de enkle verktøyene som er tilgjengelige på alt Facebook-innhold, inkludert annonser, skriver Lindell i svaret. Det opplyses videre at Facebook nylig har besluttet å hyre inn ytterligere 3000 personer til sitt globale team av kontrollører som i dag teller 4500. Det skal sikre at selskapet skal kunne svare raskt på slike henvendelser, heter det.

- Alderen kommer krypende

I videoen Skappel har lagt ut på Instagram, forteller hun at hun aldri bruker sminke i hverdagen, kun når hun er på TV.

- Du sier at du vil «eldes med verdighet». Hva legger du i det?

- Vi er alle påvirket av skjønnhetspresset hvor vi skal se «flawless» ut, men jeg, som veldig mange andre, merker jo at alderen kommer krypende. Folk må gjerne gjøre hva de vil med egen kropp, men for min egen del har jeg funnet ut at det beste er å ta innover seg at jeg blir eldre, altså får jeg rynker og ting henger litt. Det er lettere å godta enn å skulle jage etter å se ung og fresh ut hele tiden, sier Skappel.

Selv er hun glad i å både sminke og pynte seg, og synes ikke det er noe i veien med det.

- Men hvis man pynter seg så bør det være fordi man ønsker å være litt «oppe» den dagen, ikke for å dekke over feil. Man skal ikke føle seg mindre verdt eller mindre pen fordi man ikke plastrer igjen det man har av feil eller mangler ved bruk av hjelpemidler, mener 54-åringen.

- Kjempepriviligert

Skappel ønsker altså ikke å bidra til et økt skjønnhetspress, og synes derfor det er ekstra uheldig å bli misbrukt i fronting av reklamer for hudprodukter som lover både det ene og det andre.

- Vi snakker mye om forbilder for unge jenter, men hva med de over 30? Tenker du på at du kan være er et forbilde for dem?

- Nei, jeg tenker ikke så mye på hvem jeg er et forbilde for. Men det er klart, når man er en offentlig person så blir man sett av mange og man blir et forbilde. Kanskje synes folk at det ser ut som man har et glamorøst liv, med fine kjoler og en gøy jobb, sier Skappel.

På grunn av at mange ser henne, er hun også opptatt av å vise frem de litt mer hverdagslige sider av seg selv.

- Jeg har et ansvar for å si at ikke alt kan være så glamorøst hele tiden. Jeg er kjempepriviligert som blir fikset og «pampret» hver gang jeg skal på sending, og det er kjempemorsomt. Men jeg lever ikke sånn hele tiden, avslutter Skappel.

Les også

Anne-Kat. Hærland: - Jeg ler fordi jeg ikke har tenkt gjennom det jeg sier

Kommentarer til denne saken