RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette juletreet vil du ha

Foto: Scanpix (Scanpix)
Sist oppdatert:
Juletretradisjonene har endret seg. Sjekk hva folk vil ha nå.

Denne helga kommer mange av oss til å kjøpe årets juletre, siden det søndag bare er en uke igjen til julaften. Men hva som helst, det kjøper vi ikke.

Vi nordmenn er nemlig blitt mer kresne når det gjelder treet vi skal ha i stua.

Hva er dine krav til juletreet? Delta i debatten nederst i saken.

Edelt er mest pop
Nå før jul kjøper vi om lag 2 millioner juletrær. Nesten hvert fjerde juletre kommer fra Danmark, mens resten av trærne er norske.

Alternativene på markedet er gran, edelgran og furu, men edelgran er nå mest populært. Over halvparten av trærne som selges er edelgran.

- Edelgran har overtatt for gran, men vi ser jo at norsk gran fortsatt står sterkt på Østlandet og i Trøndelag. Man har sterke tradisjoner for vanlig gran der, sier daglig leder Steinar Haugse i Norsk Pyntegrønt Forsøksring, som driver med rådgivning til norske juletreprodusenter, til Nettavisen.

I Rogaland derimot kjøper hele 90 prosent edelgran.

- Det er ikke så rart egentlig. Historisk sett er gran et nytt innslag i faunaen på Vestlandet, siden det før bare var løvtrær og furu der, sier Haugse.

Han anslår at over én million av juletrærne som selges, er edelgran. Dette står i sterk kontrast til det en undersøkelse fra Norsk Gallup viste i 1998, at bare en av ti ville ha edelgran.

- For ti år siden var ti prosent av markedet edelgran, så nå har det snudd helt om, sier Haugse, som mener tilgjengelighet har mye å si for endringen.

Lavere trær enn før
Det er ikke bare tretypen vi har endret syn på, men også størrelsen på treet.

- Det som er trenden er at trærne blir smalere. Vi ser også at man gjerne kjøper lavere trær enn før, sier Haugse.

De som har stor plass å boltre seg på kjøper gjerne høye trær, men det er få som kjøper trær på tre meter. Flesteparten kjøper tradisjonelt fortsatt et juletre på rundt to meter, selv om flere velger bort treet på 2,20 til fordel for et juletre som er 1,70 meter høyt.

- At folk velger mindre trær har nok mye med at leilighetene er blitt mindre. Folk har ikke så god plass, sier Haugse til Nettavisen.

Han forteller at man i Sentral-Europa selger mange juletrær på rundt en meter. I Norge er det derimot få småtrær som selges.

- Markedet på en meter forsvinner, tror jeg, sier den daglige lederen i forsøksringen.

Vil ha kraftig lukt
På grunn av plassmangelen hjemme hos folk tror Haugse at fjelledelgran vil bli mye etterspurt i år.

- Det er treslaget vi satser all forskning på i Norge. Vi har god tro på at det kan bli den nye trenden i Norge. Vi valgte å satse på det fordi det er den markant smaleste edelgranen, forteller han.

Han påpeker at det dessuten er et tre med kraftig lukt, noe folk gjerne vil ha i stua si.

Og selv om prisen på edelgran er mye høyere enn for en vanlig gran, er treets nålefasthet så attraktivt at prisen bare aksepteres av de fleste. Dryssende juletrær vil færre og færre ha.

- Feirer ikke jul uten
Som Nettavisen skrev tidligere denne uken, så er det stor mangel på juletrær i Europa. Her i Norge blir dette neppe noe problem i år, bortsett fra at prisene er høyere enn tidligere som følge av juletremangelen.

- Det kan jo bli situasjonen i framtida i Norge også at det kan bli knapt med trær, men det kommer an på produksjonen, sier Haugse.

Han tror folk i Norge vil betale selv om prisen går opp.

- Man feirer liksom ikke jul i Norge uten juletrær, sier han.

Haugse er sikker på at denne helga blir den store juletrehelga. Skal du sikre deg et bra tre så bør du derfor være tidlig ute.

- Jeg tror denne helga som kommer nå blir travel. Det blir et voldsomt salg, sier Haugse.

Her kan du lese mer om råd og tips for stell av juletreet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere