*Nettavisen* Nyheter.

Dette kan du kjøpe trygt

Hvordan kan du unngå at klærne dine er laget av barnearbeidere? Les tipsene og se dokumentar.

25.04.07 15:37

Tirsdag la Nettavisen ut dokumentaren China Blue, som viser hvordan mange av klærne vi går med blir laget.

For så lite som 35 øre timen jobber kinesiske barn inntil 24 timer i døgnet uten ekstra betaling for å lage klærne som selges i norske klesbutikker.

Se dokumentaren gratis på TV 2 Sumo her

Nye kolleksjoner daglig
Redaktør av nettstedet Etiskforbruk.no, Eidi Ann Hansen, kjenner problemstillingen så altfor godt.

- Butikkene shopper fabrikktilbud på anbud; de skal ha billige klær som skal leveres kjapt, sier Hansen til Nettavisen.

Hun trekker fram butikkjeden Gina Tricot, som nylig har etablert seg i Norge. Kjeden har reklamert med at de skal ha nye klær i butikken hver dag.

- Før var det en høst- og en vårkolleksjon, nå skal det være nye kolleksjoner hver dag. Det legger enormt press på markedet i Kina, sier Hansen.

Hun kjøper ikke forklaringen til de butikkene som sier de har etiske retningslinjer.

- Kjedene sier de har det, men disse kjedene følger ikke opp de etiske retningslinjene de stiller til fabrikken. Det kan hende de tar stikkprøver, men de har ikke sjanse til å kontrollere forholdene på fabrikkene, sier hun.

Bevisst forbruker
Hansen kommer med en rekke tips for folk som ønsker å unngå å kjøpe klær som er laget under uverdige forhold. Det første – og viktigste - er å være en bevisst forbruker.

- Det betyr mer enn man tror at man spør i butikken: Under hvilke forhold er disse klærne laget? Har arbeiderne sykelønnsordning? De butikkansatte kan sikkert ikke svare, men det viser at vi som forbrukere bryr oss, sier hun.

Det å spørre nytter, viser det seg. Nylig begynte Jotun maling å produsere miljømerket maling, og to båtprodusenter kuttet ut regnskogstømmer i interiøret på båtene sine. Forklaring? – Forbrukerne våre er opptatt av at det, sa en av de presseansvarlige.

Økologiske klær
Videre anbefaler Hansen å satse på økologiske klær.

- Når H&M satser på en kolleksjon med økologiske klær, er det viktig å støtte opp om slike tiltak for å vise at det er et godt tiltak, sier hun.

Bomull er også et stoff man bør prøve å unngå.

- Bomull er et veldig forurensende produkt, og 25 prosent av all insektmiddelbruk går til produksjon av bomull. I tilegg går det enorme vannressurser på å produsere det, sier Hansen.

Hansen foreslår også å kjøpe brukte klær, eller klær av norske designere.

- Norske designere produserer i mindre skala, og vil derfor har mer kontroll med produksjonen sin, sier Hansen.

- Vi nyter fordelene av utnyttelsen
- Det er ingen grunn til å tro at norske bedrifter er mer ansvarlige enn bedrifter andre steder i verden, sier rådgiver i Amnesty International Gerald Folkvord til Nettavisen.

Han sier filmen beskriver hverdagen til nesten 200 millioner mennesker.

- Dette er migrantarbeidere som kommer fra landsbyen i Kina og søker lykken i byen. Der får de kanskje ikke oppholdstillatelse, og blir derfor prisgitt fabrikkarbeiderne, sier Folkvord. Han forteller videre om en hverdag uten noen form for sosiale ordninger, lange arbeidstider og uverdige arbeidsforhold – i et land der alle fagforeninger unntatt partiets egen- er forbudt.

- Vi må anta at mye av det vi har på oss er produsert i Kina, og vi nyter derfor fordelene av denne utnyttelsen. Nå må vi kreve at norske myndigheter stiller krav til at norske bedrifter sikrer at de ikke bidrar til menneskerettighetsbrudd, sier Folkvord.

Flere tips


Kjøp kvalitet
Klær på markedet er av veldig varierende kvalitet. Kjøper du kvalitetsklær er det større sannsynligheten for at du blir fornøyd, og du vil kunne bruke plagget lenger før det må kasseres. Dyre klær er ikke ensbetydende med kvalitet, men klær av en viss kvalitet må man ofte gi litt mer for, og det har vi råd til: Klær har aldri vært billigere.

Unngå pelsprodukter
Forholdene i pelsdyroppdrettet har fått kritikk fra mange hold. Mink og rev sperres inne i små bur og dyrene vantrives.

Ikke kjøp varer uten at opprinnelsesland er opplyst
Merking av klær er en forutsetning for å kunne ansvarliggjøre produsentene.

Gi klærne nytt liv
Du har mest sannsynlig noe å ha på deg. En gammel dressjakke med umoderne snitt blir som ny hvis du får den sydd om.

Gi opp impulsshopping
Vi drar mer og mer klær inn i huset. Mange plagg blir aldri brukt før de havner hos Fretex eller i søpla. Billige klær gjør det fristende å dra kortet, selv om du ikke er helt sikker på om du liker plagget.

Kilde: www.etiskforbruk.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.