*Nettavisen* Nyheter.

Dette kan ikke norske elever

Gulag, Pol Pot og Maos store sprang har kostet mange millioner mennesker livet. Det er nesten helt ukjent for norsk ungdom. - Katastrofalt dårlig, mener lektor.

30.01.08 20:59

(YEYE): Pol Pot innledet sin statsministerperiode i Kambodsja med et folkemord hvor rundt 2 millioner ble drept. Mao Zedongs mesterplan, «Det store spranget», førte til at anslagsvis 30 millioner omkom. 18 millioner sovjetiske borgere var innom KGBs gamle slave- og konsentransjonsleirer. Anslagsvis 25 millioner døde under Stalins styre. Men dette er det få ungdommer som vet.

Les mer:- Han er like ond som Mao

Tidligere i dag skrev yeye.no om at USAs president Bush er like lite populær som diktatorer. Den samme undersøkelsen avslører også at norske ungdommer har lite peiling på en rekke svært viktige hendelser og personer.

- Katastrofalt dårlig

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

- Jeg er skremt over at norsk ungdom kan så lite om kommunismen, det sier lektor ved Stange videregående skole, Einar Kristian Steffenak. Han har jobbet som lektor i 30 år og er sjokkert over at norsk ungdom ikke har peiling på en rekke folkemord. – Røft regnet omkom rundt 100 millioner mennesker under kommunistiske regimer. Det er mellom 4-5 ganger så mange som de som led under nazismen. At ungdommer ikke kjenner til dette er katastrofalt dårlig, mener han.

- Burde visst dette

Klikk på bildet for å forstørre.

Martin Henriksen, leder i AUF Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix

- Dette er hendelser og personer som norsk ungdom burde ha visst om. Undervisningen har åpenbart ikke vært god nok. At så få kjenner til Mao eller Pol Pot er veldig betenkelig, sier AUF-leder Martin Henriksen. Henriksen påpeker at land som Kina og Russland, som har en kommunistisk bakgrunn, er blant de raskest voksende landene. – Nettopp derfor er det så viktig å kjenne til disse landenes historie, mener han.

AUF-lederen er glad for at norsk ungdom har god kjennskap til nazismen. - Det er kjempebra at ungdommen har så god oversikt over nazismen. Vi ser jo stadig nye tegn på at nynazismen er på fremmarsj, og at ungdom er klar over hva denne ideologien står for er bra, sier Henriksen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Stian Lysberg Solum/Scanpix

- Prioriter samfunnsfag

Leder i Rød Ungdom, Mimir Kristjansson, deler Steffenaks bekymring, men mener at den kommunisme som ble ført under en del av disse regimene ikke var demokratisk. – Vi i Rød Ungdom vil ha folkestyre, den politikken som ble ført i Sovjet gikk derimot ut på at noen få styrte over alle, sier Kristjansson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag