I helga har meteorologene varslet sprengkulde en rekke steder i Sør-Norge. Det kan koste deg dyrt om du ikke tar noen forholdsregler.

- Minusgrader blir fort kostbare. I snitt koster en frostskade i en privatbolig nærmere 70.000 kroner å utbedre, sier Espen Opedal, direktør i Tryg Forsikring.

Mange av skadene skyldes at boligen ikke er tilstrekkelig oppvarmet.

Les også: Her kommer sprengkulda

- Det kan bli bikkjekaldt

Det er kaldt i Sør-Norge lørdag, og statsmeteorlog Eirin Arnesen ved Meteorologisk Institutt opplyser at temperaturene vil gå ytterligere ned.

- Det forventes at temperaturene skal gå ned fra lørdag kveld. Det kan bli bikkjekaldt i visse områder, sier Arnesen til Nettavisen.

Kaldest blir det i søkk der kulda legger seg, ifølge henne.

- Det er ganske rolige vindforhold, og noen steder lokalt blir det kuldesamlinger. I utsatte kuldesøkk på innlandet kan det fort blir under minus 20 grader, sier Arnesen.

På de kaldeste stedene kan det natt til søndag bli minus 25 grader.


Les også:
Nå kommer ekstremværet Cora til Trøndelag og Møre og Romsdal

- Steng av vannet

Dermed er det viktig å passe på for å unngå frostskader, som raskt kan oppsto ved slike temperaturer. Siden 2010 har forsikringsbransjen utbetalt nærmere 2 milliarder kroner i erstatning for skader knyttet til frost, ifølge tall fra Tryg Forsikring.

I 2016 ble det meldt inn 2500 saker, som kostet 232 millioner kroner.

Men forsikringsselskapene stiller krav til at boliger skal være tilstrekkelig oppvarmet for å unngå frostskader, og slurver man med dette og får vannskader kan man få avkortet et eventuelt erstatningsoppgjør.

For hytteeiere er det enda viktigere å huske å stenge av vannet når hytta står ubebodd, da dette er det absolutt krav fra forsikringsselskapene.

- Er man borte fra boligen om vinteren bør man stenge av vannet før man drar, det kan spare deg for ubehagelige vannskader, sier Opedal i Tryg Forsikring.

Les også: Ut på ski? Da bør du hive deg rundt

- Temperaturene skal øke

Meteorologen kan imidlertid berolige med at det snart blir mildere igjen.

- Temperaturene går ned fra og med i kveld, og så begynner de å øke litt igjen fra i morgen. Det blir ikke varmt søndag heller, men det blir litt mer skyer og dermed litt mildere, sier Arnesen.

- Så kuldeperioden vil ikke fortsette?

- Det gjør den nok ikke. Fra og med mandag skal vi få inn varmluft fra sør, og da er det fare for plussgrader mange steder i Sør-Norge. Unntaket er fjellområdene og høyereliggende områder, sier hun, og konstaterer:

- Temperaturene skal øke ganske markant mange steder på mandag.