RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette kan være livsfarlig

Foto: brannmannen.no (brannmannen.no)
- Kjøp helst kebab på vei hjem fra byen, sier brannvesenet.

(iOslo.no) Du er hjemme fra byen og kjenner at sulten river i magen. Må bare ha noe nattmat før sengen kaller. Så du slenger Grandiosaen i ovnen - og sovner.

Over fem ganger i uken rykket Oslo brannvesen ut til tørrkoking i 2008. 277 utrykninger til sløve - og gjerne berusede - kokker. Tallet betegnes som stort.

Har du opplevd spesielle branntilløp eller -tilfeller? Tips oss på mail med bilder og / eller tekst til tips@ioslo.no.

- Det er veldig ofte berusede folk som har vært på byen, og som skal lage seg litt mat og sovner. Så går det sin gang på plata eller i ovnen. Jeg har sett mange artige varianter av Pizza Grandiosa, sier underbrannmester Bjørnar Aronsen i Oslo brann- og redningsetat til iOslo.no.

Aronsen forteller at det er klart flest tørrkokinger på natterstid i helgene, men at det også forekommer til alle døgnets tider.

- Anbefaler brannvesenet kebaben på tur hjem fra byen istedenfor matlaging hjemme?

- Hvis du tenker brannteknisk er det klart en fordel å kjøpe maten på vei hjem. Det er sjelden lurt å kokkelere i beruset tilstand klokken tre og fire om morgenen. Man er ikke like klar, og faren for at man sovner er stor. Men vi i brannvesenet går ikke ut og anbefaler å kjøpe kebab istedenfor. En hver må være sitt ansvar bevisst, sier Aronsen.

Og for deg som tror at tørrkoking er en bagatell - tro om igjen.

- Det har nok forekommet at folk har omkommet av tørrkoking, sier Aronsen.

I tillegg til at tørrkoking kan starte branner, kan også røyken være livsfarlig.

I Oslo kommer brannvesenet som oftest tidlig på brannstedet, fordi brannvarslere tidlig oppfatter røyken. Men selv om ingen blir skadd, kan tørrkokingen fortsatt være ganske ekkel.

- Det er gjerne vanskelig å lufte ordentlig, og den sure brannluka sitter i veggene lenge etterpå, sier underbrannmesteren.

Selv om julebordsperioden tradisjonelt har vært den verste tørrkokingstida, var det i august i fjor at brannvesenet hadde flest utrykninger av denne typen.

Les flere nyheter fra iOslo.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere