Den siste uka før jul selges det flest juletrær, og juletrærne selges nå i et høyt tempo. Men hva koster årets juletre? Nettavisen har spurt Norsk Juletre, interesseorganisasjonen for norske juletreprodusenter.

- Prisene har ikke steget siden i fjor, beroliger daglig leder Jon Anders Strande i Norsk Juletre overfor Nettavisen.

Les også: 1 av 3 mener de bruker for mye penger i jula

Flest velger edelgran

Strande understreker samtidig at juletreprisene varierer en del.

- Det er ofte billigere på bygda, i underkant av hundre kroner billigere enn i byene for et juletre, sier han.

I Oslo-området må du ut med mellom 450 og 500 kroner for et vanlig grantre som er to meter høyt. En Nordmann-edelgran ligger på rundt 600 kroner, og en fjelledelgran koster mellom 650 og 700 kroner per tre.

En såkalt premium edelgran, som har en enda bedre kvalitet, koster rundt 1000 kroner.

- Fjelledelgran er mest populært. Der er etterspørselen større enn tilbudet. Ellers står edelgranartene samlet for i overkant av 60 prosent av markedet. De vanlige granartene ligger på opp mot 40 prosent av markedet, opplyser Strande.

Les også: De første prognosene for været julaften

- Er blitt mer kresne

Flesteparten av juletrærne som selges produseres i Norge, cirka én million trær. De resterende cirka 400.000 trærne, er importert i all hovedsak fra Danmark.

- Er folk kresne når de skal kjøpe juletre?

- Markedet har jo utviklet seg sånn de siste årene at det har blitt strengere krav til hva som er et juletre, så forbrukerne er blitt mer kresne. Men også selgerne og produsentene har blitt flinkere, og det er en bedre vare enn det var for bare ti år siden, sier han.

Samtidig selges mange plastjuletrær, men det frykter ikke Strande.

- Nei, vi har ikke merket noe til det på salget totalt sett i markedet. Nå viser jo tallene at dette går tilbake. Vår tilnærming er at det har vært en trend, og det viser seg nå å være riktig, hevder han.

Les også: 25 ting du neppe ante om jula

- Svart salg ikke lenger problem

- Er det mange som selger juletrær svart?

- Dette var nok et større problem tidligere. Nå går det aller meste av omsetningen over kortterminaler, og stadig mer går over Vips. Veldig mange av plassene vi er på er det nesten ikke kontantomsetning i det hele tatt, så det anser jeg ikke som noe problem lenger, sier han.