Over 300 personer, deriblant flere politikere og næringslivstopper, får jevnlig tilbud om gratisbilletter til premierer på kulturhuset Kilden i Kristiansand, kunne Fædrelandsvennen avdekke i helga.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) og stortingsrepresentant Trond Giske (Ap) får gratisbilletter til alle Kildens premierer, som representanter for Kulturdepartementet og Stortingets kulturkomité.

Det gjør også Harald Furre (H), som er ordfører i Kristiansand og representerer kulturhusets eiere, og stortingsrepresentant Kari Henriksen (Ap) som lokal stortingsrepresentant.

Les også: 175 millioner til omstridt kunstsilo i Kristiansand

- Kan være skattepliktig

Disse kan i tillegg ta med seg sin samboer eller en annen person, og nå viser det seg også at billettene kan være skattepliktig.

- Det er skatteplikt for fordeler man oppnår gjennom sitt arbeidsforhold, at du for eksempel mottar gratisbilletter til kulturarrangementer, sier seksjonssjef Lene Marie Ringså i Skatteetaten til avisen.

Ringså sier at det også for politikere kan være skattepliktig om man er en lønnet politiker.

Les også: Kunstsilo-nettverket drar sammen på luksusferier

- Jeg synes det er underlig

Netthandler-gründer og daglig leder i konsernet Brandsdal Group, Einar Øgrey Brandsdal, som selv bor i Kristiansand, reagerer sterkt på utdelingen av gratisbilletter.

- Jeg synes det er veldig underlig at enkelte politikere får gratisbilletter til alle premierene på Kilden, sier Brandsdal til Nettavisen.

For av de 300 personene som jevnlig inviteres til premierene, inviteres 100 til samtlige premierer. Brandsdal mener dette avslører en ukultur.

- Jeg mener at Kristiansand definitivt har mye usunne nettverk, og det er mye kameraderi i byen. Jeg har selv blitt forsøkt lokket inn i disse miljøene, sier han, og fortsetter:

- Jeg vet ikke om dette er vanlig andre steder, men i Kristiansand er det en veldig stor ukultur. Når du ser på lista, så er det veldig mange av dem som får tilgang til gratisbilletter av de politiske folkene, som går igjen andre steder i byen, sier Brandsdal.

Han reagerer også på at flere personer i administrasjonen i Kristiansand kommune får gratisbilletter, fordi de representerer eierne.

- Men Kristiansand kommune er jo like mye mitt og andre som bor i byen. Hvordan kan de påstå at de representere eierne? undres han.

- Hva mener du bør skje i denne saken?

- Dette må definitivt stoppes umiddelbart. Det er ingen ting som tilsier at de er mer verdifulle enn andre personer som bor i byen. Jeg ser ingen grunn til at de skal ha gratisbilletter, sier Brandsdal.

Les også: Disse ordførerne tjener mest og minst: Over 300.000 i lønnsforskjell

- Viktig å vise hva vi gjør

Fædrelandsvennen presenterer hele invitasjonslista, der vi finner både eiere, samarbeidspartnere, stortingspolitikere og andre samfunnstopper. Der er komponist Rolf Løvland, næringslivstoppene Dag og Einar Rasmussen, ansatte i Fædrelandsvennen, ledere i Agder Energi og i Sparebanken Sør.

- Vi er en offentlig institusjon. Derfor er det viktig å vise fram hva vi gjør for politikere, sier administrerende direktør Hans Antonsen i Kilden til avisen.

I løpet av et år har Kilden om lag 20 premierer, og i fjor ble det gitt ut 991 såkalte invitasjonsbilletter, til totalt 247.750 kroner. I tillegg ble det delt ut 1169 fribilletter, som gis til Kildens ansatte som har vært involvert i produksjonen til totalt 292.250 kroner.

Så langt i år er det delt ut 728 invitasjonsbilletter for 182.000 kroner, og 807 fribilletter for 242.750 kroner.

Antonsen sier de nå vurderer om det er andre måter de kan invitere på, og om alle kanskje ikke skal kunne ta med seg følge til premierene.

Les også: Slik fjerner Kristiansand gateparkering uten å gå til kamp mot bilistene

- Fire-seks ganger i året

Ordfører Harald Furre opplyser at har vært på flere av premierene.

- Jeg har ikke helt oversikt, men er glad i kunst og kultur. Så jeg vil anslå fire-fem, seks ganger i året, sier Furre til Fædrelandsvennen.

Furre sier imidlertid at han ikke har vurdert å melde gratisbillettene inn til Skatteetaten, og viser samtidig til at dette er en del av hans jobb.

Brandsdal på sin side mener ordføreren burde beklaget, og gjort opp for seg ved å betale skatt for billettene.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen sier hun har vært på to eller tre premierer med følge i år, og kaller det en fin gest for henne som stortingspolitiker for å få informasjon om det som skjer i kulturfeltet.

Hun sier hun også har betalt flere ganger selv på Kilden.

Nettavisen har bedt om en kommentar til saken fra Furre, men har foreløpig ikke fått svar.