*Nettavisen* Nyheter.

Dette må du tenke på når det lyner

Bildet ble tatt under et lynnedslag i Telemark i fjor høst.

Bildet ble tatt under et lynnedslag i Telemark i fjor høst. Foto: Kine Fredriksen

- Ikke gå rundt og vær redd for lynet, men ta forholdsregler, sier brannvesenet.

04.08.15 14:14

Allerede i sommer har vi hatt noen dager med kraftige lyn- og tordenbyger. Sensommeren og høsten er storsesong for slikt uvær.

Årsaken til lyn og torden er kjølig luft i de høyere luftlagene. Når sola varmer opp luften lenger nede, blir temperaturforskjellene veldig store. Det skaper torden og kraftige regnbyger.

Tirsdag kveld kan det komme lyn og torden igjen flere steder på Østlandet.

I 2014 var det 128 branner i Vestfold som hadde lynnedslag som årsak. Det var en økning i antall branner i fylket i fjor, 92 prosent av økningen sto lynnedslag for.

18.046 lynskader

Statistikk fra Finans Norge viste at det var hele 18.046 skader som følge av lyn på boliger, hytter og lignede i hele landet i 2014. Tallene gjelder kun skader meldt til forsikringsselskap. Det er en voldsom økning fra tidligere år hvor det har variert mellom 2000 og 9000 skader årlig. Det kan ha sin naturlige forklaring.

Les også: – Smellet var helt gigantisk - sinnssykt!

Så langt i år har vestlandsfylkene hatt mange skader på grunn av lynnedslag. I fjor var det tredje kvartal det ble registrert ekstraordinært mange skader på grunn av lyn, ifølge Finans Norge.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Vinduer og dører ble blåst ut og det tok fyr flere steder i dette huset i re i Vestfold i fjor høst. Foto: Per Gilding (Tønsberg Blad)


630.000 lyn i 2014

14. august i fjor var et døgn med mye lynaktivitet over Sør-Norge.

Ifølge Oddgeir Rokseth i Sintef ble det registrert 13.681 lyn i løpet av det døgnet.

Les også: Lynet slo ned og startet brann – vinduer og dører ble blåst ut

Artikkelen fortsetter under kartet.

Klikk på bildet for å forstørre.

14. august i 2014 var et døgn med svært mange lynnedslag. Hele 13.681 lyn ble registrert av Sintef. Foto: Sintef/Statnett

- Fjoråret totalt var et rekordår, i hele Norge ble det registrert rundt 630.000 lyn. Dette blir fordelt mellom sky til sky og sky til bakke hvor det normalt er mellom 50 til 70 prosent sky til sky, sier Rokseth til Nettavisen.

Fakta

Dette gjør du når det lyner

Det er i sommerhalvåret det er desidert sstørst aktivitet. Rundt 96 prosent av lynene kommer om sommeren.

- Juli måned har normalt rundt halvparten av totalen, sier han.

Ta forholdsregler

Siden vi nå er inne i en sesong med lyn og torden kan det være greit å være føre var.

- Det er sjelden det tar fyr på grunn av lynnedslag med tanke på hvor ofte det lyner. Men det er veldig greit å ta forholdsregler hvis du vet det skal bli lyn, sier branningeniør Tommy Ueland ved brannforebyggende avdeling ved Vestfold interkommunale brannvesen til Nettavisen.

Det er spesielt tre ting det er lurt å huske på før og etter et lynnedslag.

- Jeg anbefaler å ta ut stikkontaktene på elektronikk, spesielt finelektro som TV og PC. De er veldig sårbare for overspenning og det skal ikke så mye til før de går i stykker. Har du kommet deg gjennom uværet er det lurt å sjekke stikkontaktene om det er tegn til svimerker. Da må du ta kontakt med elektriker for å sjekke de og eventuelt bytte de ut, sier Ueland.

Har du overspenningsvern i sikringsskapet ditt kan det hende det har slått ut uten at du merker det. Overspenningsvernet leder lynet ned i jorden.

- Det er den beste sikringen du kan ha. Har overspenningsvernet slått ut er det rødt i stedet for grønt. Da må du kontakte en elektriker for å bytte det, sier Ueland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.