*Nettavisen* Nyheter.

Dette skiltet blir forbudt

Bjarne Håkon Hanssen vil straffe ansvarlige for denne reklamebæreren

25.04.07 12:44

(iOslo.no): - Regjeringen arbeider nå med en ny antidiskrimineringslov som man håper vil utgjøre en forskjell for funksjonshemmede, forteller Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen til iOslo.no.

- Mange utfordringer
Tirsdag ettermiddag tok statsråden turen fra Youngstorvet, via Grensen til Nationaltheatret. Formålet var å avdekke hvilke problemer funksjonshemmede har bare på en vanlig tur i Oslo sentrum – for det var utfordringer:

- Jeg merker at det er mye å ta tak i. Selv på en kort distanse var det mange utfordringer. Langs gaten er det mange skilt og uteserveringer som kommer til hinder for funksjonshemmede. Det er flere eksempler på at ting ikke er universelt tilrettelagt, sier Hanssen som passer på å bruke moteordet.

Allerede etter 50 små meter fra startstedet kom det første eksempelet på noe som i dag tilsynelatende ser helt uskyldig ut, som vil bli brudd på den nye diskrimineringsloven.

- Det Telenor-skiltet vil være et eksempel på noe som kommer til å bli ulovlig med den nye loven. Det kan være til hinder for funksjonshemmedes fremkommelighet. Foreløpig vil vi ikke komme med noen konklusjoner og vi har ikke bestemt oss hvordan vil skal sanksjonere. Det kan bli bøter, det kan bli andre ting, forteller statsråden.

Hindrer svaksynte
Det er helt i begynnelsen av Torggata, ved Youngstorvet, at reklamebæreren er plassert. Det som blir ulovligheten med bæreren er at det er plassert slik at det er til hinder for den alminnelige ferdsel. Dette kan for eksempel være et problem for de svaksynte og blinde. Men det er flere utfordringer langs Torggata:

Klikk på bildet for å forstørre.

- Flere av kafeene og butikkene var laget slik at de ikke var universelt tigjengelig. Et eksempel var butikken som hadde lagt til rette for rullestolbrukere og barnevogner å komme inn ved å legge skinner i trappene. Men det var tydelig at skinnene var altfor bratte og altså er ikke butikken universelt tilgjengelig. Det var nesten for risikosport å regne, sier rullestolbruker Bjørn Hasen til iOslo.no.

Før turen fortalte statsråden et samlet pressekorps og et knippe funksjonshemmede at han ønsket at alle nye bygg skulle være universelt tilgjengelig og at det kom til å bli en utfordring med å få til eksisterende bygg og miljø til å bli det samme. Han ville ikke anslå noe pris.

Ingrid Ihme er rullestolbruker og sitter i Statens råd for funksjonshemmede. Selv om alle de oppsatte skiltene i Oslo sentrum neppe er til noe bry for funksjonsfriske, er hun krystallklar på hva som må bedres for å gjøre hennes og andre funksjonshemmedes dag bedre.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det er utrolig mye som dere friske ikke tenker på. Det kan være skilt som står i veien, høye fortauskanter blir problem. Busser, trikker og T-bane blir utilgjengelig på grunn av at det ikke er mulig å komme seg om bord. Det virker ikke som de har tenkt særlig på oss når de har laget dette, sier Ihme med et smil.

Tar loven i bruk
Hege Finnset er svaksynt og avhengig av førerhund. Også for henne er det nok at utfordringer.

- Det er mange skilt som står i veien, uteserveringer er plassert over alt. Fremkommeligheten er ikke så lett. Det er også problem med lyskryss uten lyd og uoversiktlige kryss. Merkingen på busser og trikker er ofte utydelige. Ved å utbedre disse tingene må folk skjønne at det kommer flere til gode, ikke bare meg, forteller Finnset til iOslo.no.

Hanssen er usikker på når en ny antidiskrimineringslov vil tre i kraft, men han bemerker at alle regjeringspartiene støtter forslaget og at det jobbes med å få forslaget ut til Stortinget på høsten.

- Alle regjeringspartiene støtter opp under den nye loven. Loven er det strengeste middelet vi kan bruke som sanksjonsmiddel og vi håper å få et gjennombrudd slik at alle kan få en bedre hverdag, forteller Hanssen.

Les flere saker på iOslo.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.