*Nettavisen* Nyheter.

Dette skulle være hemmelig

Foto: Scanpix

Verken politiet eller de kriminelle ønsket at telefonsamtalen skulle bli offentlig. Les hva som ble sagt.

22.08.06 16:29

Før Nokas-ranet 5. april 2004 ble Nokas-dømte Thomas Ingebrigtsen avlyttet av politiet. Nå vil forsvaret til Dan Pettersen ha dette inn som Nokas-bevis.

Telefonsamtalen som delvis er gjengitt nedenfor, fant sted 17. februar 2004, få dager før en rekke Nokas-dømte personer reiste til Stavanger. Den ene mannen som snakker er Nokas-dømte Ingebrigtsen. Den andre har aldri før blitt avhørt om Nokas - før nå.

I tiden før Nokas-ranet hadde denne 37-åringen hyppig telefonkontakt med Ingebrigtsen, og med flere andre dømte i Nokas-saken. Til nå har denne informasjonen vært gjemt bort i en dopsak.

Kan bli viktig
Samtalen kan bli et sentralt bevis når de Nokas-dømte Thomas Ingebrigtsen og Dan Pettersen fortelle lagmannsretten hvor mye de visste om planleggingen av Nokas-ranet. Hvor mye de visste om ransplanleggingen kan få stor betydning for deres straff.

Dan Pettersens advokat, Brynjar Meling, mener at samtalen kan være med å vise at det var Nokas-dømte Thomas Ingebrigtsen, og ikke Dan Pettersen, som var ranernes viktigste Stavanger-kontakt.

Pettersen hevder at han leide ut ransleiligheten i Nedre Dalgate, men at han ikke kjente til ransplanene og ikke var med på ranet.

Thomas Ingebrigtsen hevder derimot at det var Dan Pettersen som var ranernes hovedkontakt i Stavanger, og at han bare møtte ranerne i Pettersens bolig.

Samtalen
I telefonsamtalen ringer 37-åringen til Nokas-dømte Thomas Ingebrigtsen for å be ham sette inn penger på kjærestens konto. 37-åringen venter på å bli fengslet i en annen sak, og ønsker at Ingebrigtsen jevnlig skal sette inn narkotikapenger på samboerens konto.

Men samtalen dreier seg også om folk som skal komme til Stavanger, og mulige bonuser som kan vanke på dem begge.

37-åringen sier: «Nå skriver du ned nummer til NN (37-åringens samboer red. anm.) og kontonummeret til NN og når ting skal fordeles seinere også, så tar du bare kontakt i tilfelle det skjer meg noe. Så får du besøk hvert øyeblikk nå.» Ingebrigtsen svarer bekreftende. Senere i samtalen om pengeutbetalinger til samboeren, sier 37-åringen: «Og også hvis det skulle bli noe annet. Noe bonuser så¿»

Ingebrigtsen svarer: «Ja, selvfølgelig».

Samtalen avsluttes igjen med samtale om besøket. «Jeg skjønte at du snart får besøk nå» sier 37-åringen. «Ok, for jeg har vært der jeg skal være hver kveld skjønner du», svarer Ingebrigtsen.

Hadde kontakt med mange
Både 37-åringen og Ingebrigtsen har forklart seg om samtalene i forbindelse med en narkotikasak tidligere i år der de begge ble dømt.

Da hevdet de begge at det var snakk om kurerer som skulle komme med dopingmidler.

I sitt avhør i juni fortalte Thomas Ingebrigtsen at det var 37-åringen som introduserte ham for David Toska høsten 2003. Sist uke skrev TV 2 Nettavisen om 37-åringen som kjente til Nokas-ranet, og som hadde kontakt med flere av de dømte før ranet, men som aldri har blitt avhørt i saken. TV 2 Nettavisen dokumenterte da at mannen hadde ringt både David Toska, Metkel Betew, Lars-Erik Andersen og Thomas Ingebrigtsen før ranet. Les saken her.

Nå ønsker politiet at mannen skal avhøres. Dan Pettersens advokat har også bedt om tilgang til avlyttingsmaterialet på 37-åringen, for å finne ut hva han snakket med Toska, Betew og Andersen om.

- Det er flere grunner til at vi nå vil avhøre ham. Blant annet det siste avhøret til 26-åringen fra Sandnes (Thomas Ingebrigtsen red. anm), sier statsadvokat Tor Christian Carlsen. Han ønsker ikke å si hva de andre årsakene er.

- Vår interesse er at saken skal bli best mulig opplyst, sier Carlsen.

Avviser Nokas-tilknytning
- Jeg registrerer at politiet har bedt om et avhør, så nå får vi avvente hva som kommer der. Utover det har jeg ingen kommentar til saken, sier Dan Pettersens advokat, Brynjar Meling, til TV 2 Nettavisen.

Thomas Ingebrigtsen sin advokat, Tor Kjærvik, sier til TV 2 Nettavisen at han ikke regner med at 37-åringen vil tilføre saken noe nytt.

- Jeg har forståelse for at man forsøker alle innfalsvinkler på saken, men det er ingenting som tilsier at 37-åringen har noen tilknytning til Nokas-saken. Samtalene har både 37-åringen og min klient forklart seg om tidligere. Det dreier seg om dopingmidler, sier Kjærvik.

Også 37-åringens forsvarer, Ole Petter Drevland, avviser noen tilknytning til Nokas. Han påpeker at hans klient var i utlandet store deler av våren 2004, og at han ble fengslet før Nokas-ranet. Drevland mener at 37-åringens telefonsamtaler med de Nokas-dømte ikke hadde noe med ranet å gjøre.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.