RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette smugler nordmenn

Sist oppdatert:
Du blir neppe overrasket over hva trøndere og nordlendinger smugler.

Slik leser du enkelt TV 2 Nettavisen på mobilen

Aldri før har flere nordmenn blitt tatt i småsmugling enn nå. I fjor ble i gjennomsnitt minst 40 personer tatt hver dag med for mye tollpliktige varer på vei inn til Norge.

TV 2 Nettavisen har tatt en ringerunde til landets tollregioner for å ta tempen på sommersmuglingen. Og hvem skulle tro at ens fordommer mot trøndere, nordlendinger og snobbete østlendinger blir oppfylt ved å se på tollernes beslagsrapporter?

Les også: Sjekk hva du kan ha med deg

Trenden er i alle fall klar. Over hele landet er det vin som øker mest. Det er spesielt i tollregion Øst-Norge hvor vin er på fremmarsj.

- Det kan virke som om vin er blitt en mer populær drikk. Vi tar noe sprit og brennevin, men ikke i så store mengder som vin, sier avdelingssjef Wenche Fredriksen i tollregion Øst-Norge til TV 2 Nettavisen.

Fredriksens antakelser støttes av Statistisk sentralbyrås (SSB) omsetningstall hjemme på norsk jord som viser at nordmenn drikker 3,8 prosent mer vin nå enn på samme tid fjor. Tallene er basert på den totale omsetningen av vin i Norge for første kvartal.

Sprit fra Finland
Også i Nord-Norge har man merket en oppgang antall personer som ikke klarer å motstå fristelsen for å ta med noen flasker vin ekstra. Men det er ikke det eneste nordlendingene ikke klarer motstå.

- Vi har en del beslag av sprit. Man kan jo bare reise over til Finland og kjøpe billigere på polet der. Slik sett er ikke mønsteret det samme her som lenger. Men vi ser en helt klar tendens hvor vin-beslagene øker. Mange som drakk sprit før har kanskje skiftet over til vin, sier regiondirektør i Nord-Norge, Atle Joakimsen, til TV 2 Nettavisen.

60,9 kg snus i sommer
Men hva da med Midt-Norge? Også her er tallenes tale klar.

Til nå i år har tollerne i Trøndelag stått for 45 prosent av alle snus-beslagene i Norge. Og bare fra juni og frem til nå har tollerne beslaglagt hele 60,9 kilo snus. Til sammen 81 personer med snusleppe er tatt.

- Ja, vi har en god del av dette i Trøndelag, sier fungerende regiondirektør i Midt-Norge, Per-Otto Kaald.

Ellers viser beslagsstatistikken for juni og juli at det er tatt 156 liter brennevin, over 2000 liter øl og 825 liter vin ved tollstasjonene i Midt-Norge.

Skulle drikke 20 liter dagen
I Sør-Norge er det som vanlig travelt på denne tiden av året. En rekke fergeavganger fra Danmark og Tyskland kontrolleres daglig.

- Vi skriver ut rundt 15 til 20 forelegg i uken. Stort sett er det folk som kommer hjem fra ferie som har med seg litt mer enn kvoten. Jeg har ikke sett noen spesiell økning, men vi tar nokså mye øl, sier fungerende avdelingssjef for grensekontrollen i Sør-Norge, Audun Rønningen, til TV 2 Nettavisen.

Både tollregionen for Vest-Norge og i Oslo og Akershus opplyser man at de ikke har merket noen spesielle trender. Noen spesielle sommerepisoder kan imidlertid operativ uteleder, Lars Selsing, ved grensekontrollen i Oslo og Akershus dele med TV 2 Nettavisens lesere:

- Vi stanset noen gutter som skulle på ferie i Norge. De hadde med seg ganske så mye øl som de hevdet var til eget bruk. Vi gjorde et kjapt regnestykke og fant ut at de måtte drikke 20 liter øl hver om dagen i den tiden de skulle være her, sier en lattermild Selsing.

Hans mener mange turister tar med seg en del ekstra som de vil forsøke å selge. På den måten kan Norges-turen bortimot finansiere seg selv.

Og til slutt:
Nylig ble en kvinne fra Østlandet med to barn stanset på grønn sone. Hun ble spurt om hun hadde med seg noe ekstra, og svarte straks nei. Svaret var det samme på spørsmål om hun hadde puttet noe i barnas trillekofferter.

Men tollerne trodde ikke kvinnen og åpnet alle tre sine kofferter og fant store mengder brennevin og sigaretter gjemt i barnas bagasje.

For ordens skyld – det var bare moren som ble anmeldt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere