*Nettavisen* Nyheter.

Dette tror krimeksperten kan ha skjedd med Sigrid

Foto: ULF PALM / SCANPIX (SCANPIX SWEDEN)

En av Skandinavias fremste eksperter på gjerningsmannsprofiler tror at Sigrid var et tilfeldig offer.

09.08.12 12:25

Etter flere dager med omfattende søk er det fortsatt ingen spor etter Sigrid Giskegjerde Schjetne (16). Politiet tror nå at det ligger en kriminell handling bak forsvinningen. En bil som forsvant fra stedet da Sigrid forsvant, er etterlyst.

- Hvis hun har blitt utsatt for noe kriminelt, noe vi tar veldig høyde for, så kan det være flere gjerningspersoner. Sigrid kan ha blitt med noen frivillig. Hun kan ha bli tatt med makt. Hun kan være fraktet i eller uten bil, sier leder Hanne Kristin Rohde ved seksjon for volds- og seksualforbrytelser i Oslo politidistrikt til Nettavisen onsdag.

Gjerningsmannsprofil
Ekspert på å gjerningsmannsprofiler, svenske Ulf Åsgård, sier til Nettavisen at en antatt gjerningsmann vil ha en tilknytning til Østensjø, han tok Sigrid Schjetne som et tilfeldig offer og er mest sannsynlig under 30 år. Han kan ha gjort lignende overfall tidligere og vil mest sannsynlig gjøre det igjen hvis han ikke blir tatt.

Det mener en av Skandinavias fremste eksperter på å profilere gjerningsmenn.

- Det kan være en velfungerende mann som venner og kjente aldri ville trodd kunne gjort slikt, sier psykiater Ulf Åsgård til Nettavisen.

Den svenske profileksperten har jobbet med å finne gjerningsmenn i flere av Skandinavias fremste kriminalsaker.

Tidligere jobbet han for svenske Rikskriminalen. Psykiateren hjalp svensk politi å finne Lasermannen, var involvert i Quick-saken, og har også jobbet med flere norske drapssaker.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Trude Rønnestad

- Mest krevende form for etterforskning
Etterforskningsleder og prisbelønnet kriminalforfatter Jørn Lier Horst sier til Nettavisen at man nå må ta høyde for at det har skjedd noe kriminelt og at politiet står overfor en ukjent gjerningsmann. Han uttaler seg til Nettavisen med forbehold om at han ikke har detaljkunnskaper om saken. Han har jobbet som etterforskningsleder i Larvik og er i dag forfatter.

- Internt i politiet har nok dette vært behandlet som en mulig kriminalsak hele veien. Forsvinningssaker er alltid vanskelige. Du må være rask og grundig på en gang. Arbeidet må foregå både i bredden og dybden, hele tiden mens tiden går. Alle muligheter må holdes åpne, samtidig som de mest interessante sporene må følges så langt som mulig. Du må jobbe bredt nok til å favne alt, smalt nok til å holde fokus, sier Horst.

Horst oppfordrer folk til å tipse om ting som kan være relevant i saken.

- Det er viktig at vitner som kanskje ikke har sett eller visst noe, men reagerer på påfallende oppførsel, melder sine bekymringer til politiet. Kanskje de har mennesker rundt seg som har vist påfallende oppførsel opp mot saken, sier han.

Horst sier at man i Norge ikke har tradisjon for å bruke gjerningsmannsprofiler og at det i denne saken er lite informasjon å bygge en slik profil på. Likevel:

- Vi har selv brukt Ulf Åsgård. Han er en intelligent mann på feltet. Det som kommer fra ham er veloverveid, sier Horst.

Kidnappet
Fra Sverige har Åsgård fulgt letingen etter Sigrid Giskegjerdet Schjetne (16) som forsvant natt til søndag like ved sitt hjem på Østensjø i Oslo. Eksperten er ikke i tvil om at jenta har blitt utsatt for noe kriminelt.

- Når hennes mobiltelefon og sko finnes nær barnehagen, så tyder det på at hun har gjort ordentlig motstand, sier Åsgård.

Han sier at gjerningsmannen enten kan ha planlagt å bortføre henne, eller kan ha fått problemer med henne på stedet og valgt å passivisere henne for deretter å ta henne med seg.

- I de fleste tilfeller fører dette til dødsfall og mord, men det kan også være slik at han låser henne inne et sted og at hun ikke vet hvor hun er og ikke kan kontakte omgivelsene. Det er umulig å si hvilket alternativ som er mest sannsynlig. Det eneste som er sikkert er at det har blitt begått et lovbrudd - minst kidnapping, sier han.

Han tror ikke at hun er fraktet langt vekk, som ut av landet. Hvis det har skjedd så krever det mer planlegging og at flere personer er involvert slik at hun ikke forstyrrer føreren under bilturen.

Hvis Sigrid blir holdt fanget er gjerningsmannen avhengig av å ha en hytte eller et annet hus han kan holde henne innelåst i, uten at det fattes mistanke. Først hvis han har tatt livet av Sigrid vil hun kunne bli funnet utendørs. Åsgård tror at gjerningsmannen da kan kvitte seg med henne langt unna åstedet for å skape forvirring for politiet.

Sigrid forsvant fra dette området klokken 00.15 natt til søndag. En bil ble sett kjørende nedover Låveveien samtidig som hun forsvant. Se også kartet nederst i saken. Artikkelen fortsetter under bildet.

HTML EMBED

View Sigrid-forsvinningen in a larger map

Kjenner området
Åsgård tror ikke at Østensjø var et tilfeldig sted for gjerningsmannen, og heller ikke området utenfor barnehagen.

- Han kjenner området godt. Han er kanskje oppvokst der eller i nærheten. Dette er et området hvor det bor mange mennesker. Han må vite hvordan han ikke skal bli sett, og hvordan man skal komme seg vekk, sier Åsgård.

Han tror samtidig at Sigrid var et tilfeldig offer.

- Hvis han ville ta Sigrid så forutsetter det at han visste at hun var ute, og at hun skulle gå alene hjem. Det krever mye arbeid å kidnappe en spesiell person. Hvis han ville ta Sigrid spesielt er det mer sannsynlig at han ville komme på døra når hun var alene hjemme. Nei, det er usannsynlig at han var ute etter henne spesielt, sier Åsgård.

Samtidig sier eksperten at det likevel er viktig for politiet å kartlegge Sigrids bekjentskapskrets for å finne ut om det finnes personer som viste interesse for henne og som hun har sagt nei til.

Politimann og forfatter Horst tror at granskingen av sosiale medier i denne saken er mer egnet til å utelukke alternativer enn å finne spor å nøste videre på.

- Slik saken er fremstilt i media så er ikke dette en jente som avtaler hemmelige møter gjennom sosiale medier. Samtidig kan ikke politiet utelukke at det har skjedd. Det må sjekkes ut slik at fokus kan rettes andre veier, sier Horst.

Kan ha gjort det før

Sakene knyttet sammen med DNA

  • I 2004 onanerte en ukjent man foran badende tenåringsjenter ved Ulsrudvannet på Opsal i Oslo.
  • i 2008 ble en seks år gammel jente oppsøkt av en mann på Skjetten i Akershus. Han fikk henne til å kle av seg. Deretter ble jenta misbrukt og tatt bilder av.
  • I 2011 ble en 18 år gammel jente overfalt og voldtatt i krysset mellom Hellerudveien og Trasopveien på Opsal i Oslo. Hun var på vei hjem fra fest da hun ble dratt inn et skogholt.

Åsgård sier at gjerningsmannen godt kan ha gjort slike overgrep før, og at det kan være den samme personen som står bak tre uløste seksuelle overgrep i henholdsvis 2004, 2008 og 2011. Gjennom biologisk materiale funnet på åstedene har politiet funnet DNA til én gjerningsmann knyttet til disse tre sakene. Salomon er bistandsadvokat til 18-åringen som ble voldtatt i fjor. På TV 2 tirsdag sa advokat Hege Salomon at hun frykter at Sigrid-forsvinningen kan ha en sammenheng med disse uoppklarte sakene.

- Jeg fikk helt grøsninger. Det første jeg tenkte var at det kunne være en kobling, sa Salamon som er bistandsadvokat for 18-åringen som ble voldtatt i 2011.

Klikk på bildet for å forstørre.

- De fleste voldtektsmenn slutter ikke før de blir tatt, sier Åsgård men legger til at de fleste kommer på bedre tanker i fengsel og derfor ikke fortsetter med voldtekter etter at de kommer ut av fengsel. Dermed er det mest sannsynlig å finne voldtektsmannen blant uoppklarte saker. Han tror også at å forfølge de tre uppklarte sakene kan gi politiet verdifull informasjon i denne saken.

Horst sier at slike uoppklarte saker er svært interessante for politiet og at Oslo-politiet mest sannsynlig har opprettet en arbeidsgruppe som jobber med disse sporene.

Kan røpe seg
Åsgård sier at overfallsmannen rent statistisk er under eller rundt 30 år. Han kan godt være en velfungerende borger som du aldri ville mistenkt.

- Mange har velfungerende sosiale liv. De kan være gift med en kvinne de har normal sex med, og at de får utløp for sitt behov for å beherske kvinner gjennom seksuelle overgrep. Ofte ser vi at når de blir avslørt så sier arbeidskamerater at «det kunne jeg aldri tro». Vi hadde en mann i Umeå som ble tatt for seks overfallsvoldtekter for noen år siden. I to av voldtektene var det bare flaks at jentene overlevde. Han levde et fullt normalt familieliv sammen med kone og barn. Det finnes mange slike eksempler, sier Åsgård.

Åsgård sier at noen av mennene som gjennomfører slike handlinger får dårlig samvittighet når de ser hvilke konsekvenser deres handlinger har fått.

- Da snakker de kanskje til venner og kolleger og sier at «det var ikke meningen», og de kan igjen tipse politiet. En oppklaring kan komme den veien, men det er klart at mange får ikke dårlig samvittighet, men ser dette som en god mulighet til å tilfredsstille sitt maktbegjær.

Tøff sak
Ulf Åsgård sier at denne typen saker med ukjent gjerningsmann er de vanskeligste for politiet, og at det krever hardt arbeid for å løse dem.

Oslo-politiet er jo effektiv og Hanne Kristin Rohde virker veldig kompetent og på hugget. Hun finner sikkert metoder for å få fram gjeringsmannen på, sier han.

- Tror du de finner Sigrid i live?

- Jeg håper virkelig at de finner henne, men det ser ikke så lyst ut, sier Åsgård.

Kartet nedenfor viser sentrale steder i Sigrid-forsvinningen. Hun var på vei fra en venninne (merket gult øverst til høyre) til sitt hjem (merket gult nederst til venstre) da hun ble borte ved Kanvas-barnehagen (merket rødt) der en bil ble sett samtidig med at hun forsvant. Flere naboer, blant annet en som bor ved blåmerket, hørte skrik da hun ble borte.

HTML EMBED

View Sigrid-forsvinningen in a larger map

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.