RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette var en ulovlig matfabrikk

Sist oppdatert:
Lokalene på Økern var trolig ikke vasket på et halvt år. Her lagde de fastfood for hele Oslo.

(iOslo.no) Mattilsynets inspektører fikk seg et virkelig sjokk da de dro på et tilsyn i en kafé på Økern Torg i Oslo i slutten av januar. Inspektørene skulle egentlig på inspeksjon i en kafé på adressen, men det viste seg at den var stengt. Da inspektørene forhørte seg med naboene fikk de tips om at kjelleren skjulte nok en av Oslos ulovlige matfabrikker.

Det er blitt laget samosa på stedet - og sannsynligvis er det blitt solgt videre til utsalg i Oslo.

ULOVLIG: Slik så kjøkkenet ut. Det hadde trolig ikke blitt vasket på et halvt år inne på Samosa-fabrikken.

- Vi gikk ned i en ganske skummel kjeller, og den var relativt nedsmusset. Renholdet var under enhver kritikk, sannsynligvis var det ikke på noe tidspunkt gjort rent her, sier seksjonsleder Christoffer Nielsen i Mattilsynet til iOslo.no.

Fabrikken har hatt tilhold på dette stedet i minst et halvt år, men trolig er det enda lenger.

Stengt umiddelbart
Mattilsynet valgte umiddelbart å stenge lokalene og å kaste ut arbeiderne. Lokalene var så skitne at inspektørene krevde at alle matvarene skulle destrueres. Det eneste eierne fikk beholde var noen bokser olivenolje.

- Hygienen var så kritikkverdig at det ikke ville være mulig å åpne noen av råvarene uten at de ble utsatt for smittefare, sier Nielsen.

Ifølge Mattilsynet er maten produsert for å selges engros til virksomheter i Oslo. Tre ganger om dagen ble varene hentet fra denne kjelleren og kjørt ut i Oslo.

KLAR TIL SALG: Mattilsynet mener det ble produsert så store mengder Samosa at det må ha blitt videresolgt.

- Profesjonelt
- Produksjonen var profesjonell, den var beregnet på storproduksjon og videresalg. Det ekstra kritikkverdige er at de har laget kjøttsamosa, og da trenger de autorisasjon til å produsere mat med kjøtt. Dette er svært helsefarlig, sier Nielsen.

Vedtakene fra Mattilsynet innebar at virksomheten måtte destruere kjøtt og andre råvarer. Likevel slipper de politianmeldelse, og de får beholde produksjonsmidlene.

Fritt fram for mer produksjon
- Det vi har gjort er at vi har fattet vedtak, stengt stedet med hengelås, og krevd at de destruerer kjøttet. Det har de gjort, så derfor har de fått nøklene tilbake til produksjonslokalene, sier Nielsen.

- De kan bare gå tilbake og fortsette å lage samosa?

- Vi har ingen politimyndighet, det er noe vi må forholde oss til. De kan gå tilbake til produksjonen, men da politianmelder vi dem. Vi har også muligheten til å ilegge dagsmulkter, sier Nielsen.

Slik mener Mattilsynet de brøt reglene:

Fabrikken drev ulovlig, og driften var ikke meldt inn til Mattilsynet.

Lokalene var ekstremt skitne og uhygieniske. Det var ikke rengjort i lokalene på lang tid.

Overflatene var ikke lett vaskbare. Gulvene var ubehandlede betonggulv og arbeidsbordene malingslitte.

Store mengder lett bedervelige næringsmidler ble oppbevart i romtemperatur. Kjøtt, samosa og andre næringsmidler ble oppbevart i skitne, utildekkede bakker og baljer.

Lagring av ferdig produserte næringsmidler samt råvarer (mel, melk, olje, kakestrø, grønnsaker osv) har foregått under uhygieniske forhold i lokaler med svært skitne ikke lett vaskbare overflater. I tillegg var kjøttet og andre råvarer ikke merket og kan derfor ikke spores tilbake til opprinnelsen.

Det var ikke etablert håndvaskepunkt i virksomheten.

Det var ikke noe garderobe i tilknytning til produksjonslokalene.

Det var ingen ansvarlige for driften til stede. Personene til stede i virksomheten kunne ikke gjøre rede for navn på virksomheten, organisasjonsnummer samt hvor næringsmidlene ble omsatt. Mattilsynet fikk heller ikke et klart svar på hvem som var ansvarlig for virksomheten.

Det ble avdekket lite kunnskap hos ansatte om gjeldende regelverk, herunder spesielt internkontroll og hygieneregelverk.

Produksjonen av samosa var så omfattende at Mattilsynet vurderer at virksomheten også produserer samosa for engrossalg.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere