*Nettavisen* Nyheter.

Dette venter dykkerne

Dykkerne venter på å kunne gå inn i vraket av Bourbon Dolphin på jakt etter overlevende.

13.04.07 15:08

Klikk på bildet for å forstørre.

Dykkere fra den britiske marinen leter etter livstegn fra de fem sjøfolkene som er savnet etter at «Bourbon Dolphin» forliste utenfor Sheltland torsdag kveld. En miniubåt brukes for å undersøke forholdene rundt vraket.

- Det ville være et mirakel. Men for dykkerne går oppdraget fortsatt ut på å redde personer som er i live, sier talsmannen for RAFs redningstjeneste, Michael Mulford, til Nettavisen.

Les egen sak: Håper på et mirakel

Fredag ettermiddag vurderte redningsledelsen det ikke trygt nok for dykkerne å entre skipet som ligger opp ned.

- Vanskelig å orientere seg
Redningsdykker Kjell Ove Christophersen ved Bergen brannvesen var dykkeleder under Rocknes-ulykken i januar 2004. Han vet hva dykkere kan vente seg når de entrer et skip som ligger med bunnen i været.

Klikk på bildet for å forstørre.

- Det kan være vanskelig å orientere seg for dykkere som går inn. For det første er alt opp ned. For det andre vil de store vannkreftene gjøre at vrakgods og inventar befinner seg helt andre steder enn man kunne forvente, sier han.

Christophersen poengterer at dykkere som eventuelt entrer «Bourbon Dolphin» vil ha helt andre forutsetninger for sitt oppdrag. Etter Rocknes-ulykken tok dykkerne seg inn to uker etter ulykken. De hadde god tid til å forberede seg, og lære seg hvordan skipet så ut på innsiden. Så god tid kan ikke dykkerne ta seg denne gangen om de skal ha håp om å finne noen i live.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Politiet

Kort retrett
Når dykkerne går inn i vraket, vil de lete gjennom skipet seksjon for seksjon. De vil trolig entre de ulike dekkene fra begge sider slik at veien inn og ut av skipet blir så kort som mulig for dykkerne. Dermed unngikk de altså å bevege seg mellom dekkene i de indre trappløpene i båten.

- Vi gjorde dette for å unngå å gå så langt inn i båten. Dette for å gjøre retretten så kort som mulig hvis det skulle skje noe med dykkerne, sier Christophersen.

Fem dager brukte dykkerne på å lete gjennom Rocknes. Da lette de etter omkomne, men også etter dokumentasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.