RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dette vil båtkjøperne ha

Sist oppdatert:
Skrogform og sjøegenskaper er ikke så viktig for dagens båtkjøpere. Det er de praktiske løsningene som selger.

Årets båtmesser viser at ingeniørene er fortrengt av designere. Leverandørene legger stor vekt på praktiske løsninger, og nye instrumenter og utstyr.

Før klarte vi oss med noen klokkeinstrumenter:

Turtall, tank, oljetrykk og kanskje lading var godt nok. Pluss noen enkle knappebrytere. Nå er det store kartskjermer, musikkanlegg, TV skjermer i lugarene, mikrobølgeovn og kaffetrakter, tyverialarm, og joystick'er for til baugpropell og svingbare lyskastere. Hendler for ankervinsj og paneler for varme, vann, diverse dusjer. Og alt mulig annet.

Farlig
Utstyret tar for mye plass om det ikke integreres i skroget. For fem år siden ble alt skrudd fast i skott og på instrumentbord. Resultatet var at båtførerne knapt kunne se sjøen, og at batteriene gikk tomme på et blunk.

Moderne båter var i ferd med å bli fryktelig stygge og nærmest sjøudyktig av utstyret. Nå er problemet i ferd med å bli løst. Flate skjermer med touch-betjening, integrerte instrumenter, flush-løsninger på dashbord og på overbygg, strøm-gjerrig LED-lys og elektronikk.

På «Dra til sjøs» i Bergen denne helgen ser vi at båtprodusentene har kommet langt i moderniseringen av førerplassen. Men for mange mangler fremdeles de gode løsningen rundt selve tilkomsten og sittekomforten for båtføreren.

Årsaken er at førerplassen fremdeles bygger på den opprinnelige formen i båten. Det gir begrensninger.

Ny design må til dersom førerplassen både skal være ryddig, sikker og komfortabel.

Dette er viktig. Båtene er større, og de går ekstremt fort. En dårlig cockpit blir dermed en farlig cockpit.

Snublekanter
Nye skrog har også bedre plass til fendere og tauverk. Fenderne kan ligge stødig i holdere som er en del av båten. Tauverket går inn i skrogkonstruksjonen. Kryss og lys er flushmontert og ikke lenger farlige snublefeller.

Nytt på land
Også på landsiden og fortøyningssiden skjer det nye ting.

LED-lys gjør det mulig å lage pullerter og brygger som er lette å se i mørke. Nok til å finne utstyret, men svakt nok lys til ikke å blende.

Moderne bryggekonstruksjoner kommer til å redde mange liv. Mange har snublet, falt i sjøen og druknet langs dårlige brygger på sene nattekvelder.

Mote
Og med designerne kommer moteløvene. Har du en moderne båt og en moderne kai – så må du ha de rette klærene, solbrillene og skoene. Også dette preges båtmessene av i år.

Her finner du nettsidene til «Dra til sjøs»

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere