RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Devold vil sparke underordnede

Sist oppdatert:
Forsvarsminister Kristin Krohn Devold vil at hun og forsvarssjef Sigurd Frisvold skal bli sittende etter Forsvarets overforbruk på nær en milliard kroner. Samtidig vil hun sparke to underordnede.

Forsvarsministeren understreker i en pressemelding at «forsvarssektoren er hennes ansvar, og at dette akter hun å rydde opp i». Måten hun vil gjøre det på, er at hun selv og forsvarssjefen blir sittende.

- Frisvold har stilt sin stilling til disposisjon, men forsvarsministeren ber ham fortsette slik at han med full kraft kan gå inn i oppryddingen, skriver Devold i en pressemelding.

Vil la underordnede gå
Samtidig ønsker forsvarsministeren at generalinspektøren for Hæren, Lars J. Sølvberg, og lederen for Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO), Erik Hernes, må gå av.

- Forsvarsministeren tar til følge forsvarssjefens anbefaling om å stille Generalinspektøren for Hæren og administrerende direktør i Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) sine plasser til disposisjon, skriver Devold.

Det er Hæren og Forsvarets logistikkorganisasjon under ledelse av Erik Hernes som i hovedsak står for gigantoverskridelsene.

Stor usikkerhet
Nå er det stor usikkerhet om hvem som eventuelt vil gå av etter at overforbruket i Forsvaret ble kjent. Frisvold sa nemlig klart på pressekonferansen tirsdag morgen at hans underordnede vil bli stilt til disposisjon på et tidspunkt som han selv vil bestemme.

Frisvold skal etter planene uansett gå av med pensjon 1. april. Derfor ville ikke en eventuell avgang for ham få store konsekvenser, bort sett fra ubehaget med å måtte gå av etter en slik skandale.

Må dekkes inn
Devold gjør det klart at overforbruket må dekkes inn av Forsvaret selv gjennom innstramminger i 2005.

- Dette er en svært alvorlig situasjon, og det er i seg selv alvorlig at overskridelsene ikke ble oppdaget tidligere, skriver hun.

Ingen beskjed i desember
Devold framholder videre at hun har vært uvitende om det enorme overforbruket.

- Forsvarsdepartementet ble så sent som 20. desember 2004 oppdatert på regnskapssituasjonen, og da var beskjeden at Forsvaret samlet sett ville gå i balanse, skriver hun.

Så sent som i forrige uke, tirsdag 11. januar, forsikret hun i sin nyttårstale i Oslo Militære Samfund om at alt var under kontroll i Forsvaret.

Frisvold sier at han fikk vite om overforbruket den 12. januar. Den 13. januar orienterte han forsvarsminister Kristin Krohn Devold muntlig om overforbruket.

Klar for Stortinget
Ett naturlig spørsmål er om ikke forsvarsministeren burde sørge for å ha et system slik at hun blir orientert i tide om slike enorme beløp. Det vil Stortinget kreve å få vite, og Devold sier at hun er klar.

- Devold understreker at hun er innstilt på å informere Stortinget på egnet måte, heter det i pressemeldingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere