Devolds helvetes-vår

Mens soldatene har sin «helvetes-uke», får Krohn Devold det tøft hele våren. Les mer om hindrene forsvarsministeren må gjennom for å overleve politisk.

20.01.05 15:10

Første hinder:
Forsvarsministeren må gjøre ferdig årsregnskapet for 2004 sammen med forsvarsjef Sigurd Frisvold. Begge påstod mandag at de ikke skjønte noen ting av hvorfor de har brukt en milliard kroner mer enn de har fått.

Til å hjelpe seg har de med seg de avsatte forsvarstoppene Lars Sølvberg og Erik Hernes, som tidligere i uken også stilte seg helt uforstående til sprekken.

Dette teamet må sammen klare regnskapshinderet innen 15. februar.

Andre hinder
På Stortinget møter Krohn Devold en rekke hindre hun risikerer å snuble i utover våren.

Arbeiderpartiet forlanger at hun skal legge fram forslag til kutt i 2005-budsjettet i en egen sak til forsvarskomiteen. Bremsene er satt på og vil smerte dypt, varslet forsvarssjefen mandag, men Stortinget går ikke med på at Forsvaret selv bestemmer kuttene.

Dessuten varsler Krohn Devolds nærmeste allierte i Stortinget, Frp-formann Carl I. Hagen, i TV 2 Nettavisen i dag at han ikke vil kutte en eneste krone. En kinkig nøtt for Høyre-statsråden.

Tredje hinder
Forsvarskomiteen nøyer seg ikke med en sak på hvordan Krohn Devold skal komme ut av pengeknipen.

Komiteen vurderer også å innkalle forsvarsministeren til en høring, for å få en forklaring på hvordan hun kan ha brukt nesten en milliard kroner mer enn det hun fikk å rutte med av Stortinget.

Redegjørelsen må drøye til Krohn Devold selv har skjønt dette.

Fjerde hinder
Allerede mandag sender Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité et brev til statsråden med flere spørsmål om den siste forsvarsskandalen.

Hagen varsler at han ønsker Krohn Devold inn på teppet, og dette kan bli det vanskeligste hinderet for forsvarsministeren. En høring i kontrollkomiteen er dårlig nytt for enhver statsråd.

Hvis det blir høring, blir trolig forsvarssjef Sigurd Frisvold også innkalt, sammen med de avsatte sjefene, generalinspektør i Hæren Lars J. Sølvberg og administrerende direktør i Forsvarets logistikkorganisasjon Erik Hernes.

De har lang erfaring med «helvetes-uker», men spørsmålet er hvor mye forsvarets representanter er til hjelp for statsråden.

HTML EMBED
Blir Krohn Devold sittende?
Ja, hun har fortsatt tillit
Nei, hun går av i løpet av våren
Bryr meg ikke

Se resultat

Femte hinder
Krohn Devold må også svare for seg i kontrollkomiteen i forhold til forsvarsbudsjettet for 2003.

Riksrevisjonen har ikke godkjent dette, og det ligger allerede som en egen sak i komiteen.

Sjette hinder
Krohn Devold må belage seg på stor oppmerksomhet etterhvert som Forsvarets egne granskinger avslører hva som gikk galt.

Hæren har nedsatt en granskingskommisjon som skal legge fram en endelig rapport 1. mars.

En midlertidig rapport er varslet 1. februar.

Hinder fjernet
Den gode nyheten for forsvarsministeren er at politikerne etter alt å dømme ikke krever at det opprettet et eget granskingsutvalg, slik Senterpartiets Marit Arnstad har foreslått.

Ap er skeptisk til dette, og da slipper Krohn Devold dette ekstrahinderet.

Trøst
Devolds trøst foran den tøffe våren er at opposisjonen på Stortinget ikke jakter på statsrådsblod eller regjeringskrise så kort tid foran valget.

Men hun risikerer å måtte gå hvis det gjennom høringene og granskingene kommer fram at hun har holdt tilbake viktige opplysninger, eller det blir påvist alvorlig sviktende dømmekraft og manglende kontroll.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.