Digger sprengstoff og hater ran

Sarpsborg-mannen som er tiltalt for Munch-ranet sier han hater ran og forsikret seg om at bilen som viste seg var fluktbil i Munch-ranet ikke skulle bli brukt til noe sånt.

21.02.06 13:26

- Å rane synes jeg ikke noe om. Å stikke våpen opp i ansiktet på folk som selv er ubevæpnet? Nei. En kunne like gjerne tatt godteriet fra en liten guttunge på et kjøpesenter. Det er like ille, sa 38-åringen under sin forklaring i Oslo tingerett.

Sarpsborgmannen liker sprengstoff og våpen. Helst automatvåpen, ikke revolvere. Og han drar ofte på jakt. Men har ingenting til overs for å bruke verken våpen eller stjålne biler i kriminelle handlinger som dette. Han foretrekker å gjøre det på gamlemåten, uten våpen. Enkelt og greitt.

- Forbannet
Sarpsborg-mannen er blant annet tiltalt for ran av Munch-maleriene. Politiet mener han er ansvarlig for fluktbilen, og at han sammen med en medtiltalt finvasket denne bilen for å hindre at DNA-spor ble liggende igjen. Han skal ifølge tiltalen også ha vært involvert i forsøk på å omsette Skrik og Madonna i etterkant.

Men den tiltalte 38-åringen kunne ikke vært mer uenig i politiets oppfatning av hans rolle i saken. Han sa i retten at han var forbannet for å ha blitt trukket inn i Munch-saken.

Spesielt siden han forsøkte å forsikre seg om at bilen han solgte videre til medtiltalte Bjørn Hoen ikke skulle bli brukt til slik kriminalitet. En sort Audi S4 ble brukt av ranerne til å stikke fra Munch-museet den 22. august 2004.

Skyr ilden
- Jeg har brent meg før. I forbindelse med Grensen- ranet i Oslo der Metkel Betew ble tatt på grunn av DNA, byttet jeg hjul på en bil som en vennetjeneste. Denne bilen hadde de ikke engang brydd seg å bytte skilter på. Den ble selvfølgelig sporet tilbake til meg. Det ville jeg ikke at skulle skje igjen, sa 38-åringen.

Sarpsborgmannen forklarte derfor detaljert at han spurte sin kompis gjennom 15-20 år, Bjørn Hoen flere ganger om hva bilen skulle brukes til, før han til slutt sa ja til å selge den.

- Han sa den skulle bli brukt ti tyveri. Jeg tenkte det var et sånt sjokkbrekk, der en kjører inn i et vindu i en butikk eller gullsmed, fyller bilen og deretter stikker av. Slike brekk har politiet lite kapasitet til å spore opp. Derfor tenkte jeg det skulle gå greitt, sa han.

Men da han under et kurs ransdagen hørte om en sort Audi, ran og Munch-museet, skjønte han sammenhengen og ringte politiet. 38-åringen ba dem sjekke om fluktbilen hadde hatt en bulk i forskjermen. Det hadde den. Da skjønte han at han var trukket inn i Munch-ranet også.

Og han var mektig sint og forarget på Hoen

Tharaldsen kjørte bilhenter
38-åringen forklarte tirsdag at det var medtiltalte Petter Tharaldsen som sammen med en mann med østeuropeisk utseende hentet Audien som senere ble brukt i ranet.

Det var tre uker før ranet. Men på grunn av feil med bilen leverte den østeuropeiske mannen bilen tilbake etter en kort kjøretur.

Ransdagen møtte 38-åringen denne mannen i en annen bil på vei utover for å hente bilen på nytt. Selv måtte han inn på kurs, og fikk en kompis til å sørge for at "en kar" fikk bilen.

Han vet ikke hvem dette var.

38-åringen kontaktet politiet samme dag, men brukte tid før han valgte å navngi hvem som hadde vært involvert i oppdraget rundt bilen. Han sa til slutt at Hoen ville kjøpe bilen, men avsto i politiavhør fra å si noe mer.

Navnet på den ene som kom for å hente ransbilen avslørte han først i retten tirsdag. Den andre var ukjent.

- Jeg var redd for min og min families sikkerhet. Men nå er jeg allment kjent som tyster. Så nå er vel det et forbigått kapittel, sier han

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.