RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Din mobiltelefon til Afrika

Sist oppdatert:
Din gamle mobiltelefon kan havne i Sør-Afrika. Kasserte mobiltelefoner samles nå inn på arbeidsplasser i Oslo for å brukes som trygghetsalarmer i en voldsherjet, svart bydel utenfor Johannesburg.

Tre nordmenn står bak innsamlingen, som de håper vil gjøre hverdagen tryggere for folk i den svarte, overbefolkede og fattige bydelen Alexandra, melder NTB.

Naboaktivister i Alexandra er godt i gang med å etablere en trygghetsalarm for folk i bydelen, basert på mobiltelefoner. Og håpet er at de norske telefonene som samles inn, skal bidra til å forebygge vold og voldtekter som det er svært mye av i området.

Privat initiativ
Øyvind Rørslett, til daglig seniorkonsulent i det Oslo-baserte selskapet Norwegian Rail Consult, er en av vennekretsen på tre som står bak innsamlingen. På kort tid har det lykkes ham å samle inn et betydelig antall telefoner på egen og andre arbeidsplasser i Oslo. I romjula pakker Rørslett koffertene og drar til Alexandra med utstyret.

Det er andre gangen han besøker bydelen. Første gangen, for et par år siden, ble avgjørende for hans engasjement og lyst til å hjelpe.

På nært hold
- Jeg besøkte to norske venner som bor og jobber i Pretoria, en frilansjournalist og en som jobber for forskningsstiftelsen (Fafo). De hadde kontaktnettet, som gjorde at jeg kanskje fikk se og oppleve mer enn vanlige turister får. Jeg ble kjent med folk og fikk oppleve de sosiale forholdene de lever under, forteller Rørslett til NTB.

Han forteller at det gjorde et sterkt inntrykk å se unge mennesker fullstendig ribbet for positive tilbud - det være seg arbeid eller fritidsklubber. Rusgift og kriminalitet var alternativet for mange.

- Vi hjalp en ungdomsgjeng med å skaffe utstyr til å etablere en lokal kino i et blikkskur i Alexandra, forteller Rørslett.

Frivillig innsats
Slik startet engasjementet hans. Og mobiltelefonene vet han vil gjøre nytte. Noen av ungdommene som nå vil få telefon, jobber frivillig som ulønnede vektere.

- De patruljerer i gatene sammen med politiet for å holde kriminaliteten nede. Kanskje vil de nå kunne gjøre en bedre innsats. Og hvem vet, kanskje vil mobilen også kunne hjelpe en og annen til å skaffe seg lønnet jobb, sier Øyvind Rørslett.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere