RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Dine medpassasjerer stjeler

Sist oppdatert:
Det er ikke bare suspekte østeuropeiske bander som benytter sjansen til å stjele fra deg når du er på reisefot. Nå stjeles det som aldri før på Gardermoen.

(SIDE2): - Vi er spent på sommeren, sier stasjonssjef Hans Holmgrunn ved Gardermoen Politistasjon.

Det er denne tiden av året at tyveriene øker i takt med flytrafikken. Politiet som opererer på landets hovedflyplass mener de har kontroll så langt, men i sommer er det mulig tyveriene blir mer organisert.

Usikker kontroll
På Gardermoen, som ved andre flyplasser, er det ofte dine medpassasjerer som ser sitt snitt til å stjele en lommebok, din bærbare PC eller din nye mobil. Rapporter fra flyplasser i USA viser at det stadig oftere forsvinner gjenstander fra båndet i sikkerhetskontrollen.

- Vi har fokus på områder der logistikken av passasjerer er stor. I sikkerhetskontrollen er man utsatt for tyveri, men også ved innsjekking og andre steder der passasjerene mister fokus på sine eiendeler, forklarer Holmgrunn.

Filmer tyveriene
Få steder er bedre videoovervåket enn flyplassen og i USA har man sett flere passasjerer i aksjon på vei til flyet, melder ABC News.

Det vanligste er å plukke med seg andres gjenstander som ligger i boksene som går på båndene i sikkerhetskontrollen. Her er det både dyre klokker og mobiltelefoner som blir stjålet, mens eieren må gjennom metalldetektoren en ekstra gang.

På et opptak på O'Hare Airport i Chicago ser man en reisende som legger en laptop på en stol. En annen passasjer ser PC-en, setter seg på den og lurer den med seg.

- På Gardermoen driftes og eies videoovervåkingen av Oslo Lufthavn. Vi håper dette i det minste er forebyggende ovenfor de som stjeler, sier stasjonssjefen.

Tyvene flyr
Hvor mange som blir tatt er det vanskelig å tallfeste, men Holmgrunn mener det er altfor få i forhold til de innrapporterte tyveriene. Tyvene drar raskt bort fra flyplassen, enten med rutefly eller flytoget.

Holmgrunn innrømmer at det ofte er usikkert om gjenstander er mistet eller frastjålet. Politiet prøver uansett å finne ut om det er det ene eller det andre. I tillegg blir flere saker først oppdaget ved reisens slutt og da blir de innrapportert ved andre politistasjoner.

Blir noe stjålet, må man uansett rapportere det med en gang.

Tips til passasjerene
Tipset fra en av dem som reiser mye med fly, er å putte løse deler inn i en jakkelomme med glidelås. Smykker, klokke, mobil og nøkler er enklere å ta om de ligger løst i en boks på rullebåndet.

I tillegg kan man sende sine eiendeler i en bestemt rekkefølge. Jakke og sko først, for på den måten å lage et mellomrom til personen foran deg. De tingene som betyr minst for deg, sender du igjennom sikkerhetskontrollen helt til sist. Se gjerne at din siste eiendel går gjennom røntgenmaskinen før du går gjennom metalldetektoren.

Andre tips inkluderer bagasje som skiller seg litt ut, og da gjerne med farger eller tape. På den måten er det lettere å ha oversikt.

Les mer om ferie og reise her.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Les mer:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere