RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Flertallet holder liv i drømmen om Kunstsilo


Både tilhengere og motstandere mobiliserte før møtet i Vest-Agder fylkesting tirsdag. Stridens kjerne er en stor kunstgave og et gammelt siloanlegg på Odderøya som skal gjøres om til kunsthall.
Både tilhengere og motstandere mobiliserte før møtet i Vest-Agder fylkesting tirsdag. Stridens kjerne er en stor kunstgave og et gammelt siloanlegg på Odderøya som skal gjøres om til kunsthall. (Google Maps/Kunstsilo.no)
Sist oppdatert:
Kunstgave skaper splid på Sørlandet. Kompromissforslag fra KrF og Høyre vedtatt.

Kunstsamlingen som milliardær Nicolai Tangen vil gi til sin barndomsby Kristiansand har en verdi på rundt regnet 200 millioner kroner, men gaven vil koste det offentlige en halv milliard kroner.

Tirsdag ble saken behandlet i fylkestinget i Vest-Agder. Fra før hadde fylkestinget i nabofylket Aust-Agder sagt ja til prosjektet og en bevilgning på fem millioner kroner med 24 mot 11 stemmer.

I Vest-Agder fylkesting ble et kompromissforslag fra Tore Askildsen i KrF vedtatt med 21 stemmer.

Vedtaket innebærer at fylkeskommunen går inn i finansieringen med 25 millioner kroner. Forutsetningen er at AKO Kunststiftelse oppfyller sin del av avtalen.

Vidar Kleppe og Demokratenes forslag om uavhengig gransking av hele prosjektet falt.

VEDTAKET: Dette er ordlyden i forslaget som fikk flertall i Vest-Agder fylkesting.

Les også: Kraftig mobilisering foran skjebnedagen for Kunstsilo

Det var Kristelig Folkepartis Tor Askildsen som underveis presenterte  kompromissforslaget som fikk flertall. Det stiller strenge krav til Tangen og hans stiftelse AKO Kunststiftelse om at deres bidrag på 30 millioner kroner finansierer deres del av arealet i kunstsiloen. Forslaget inneholder også en formulering om kvalitetssikring av prosjektet.

Tore Askildsen (KrF).

Dette var et forslag også Høyre valgte å stille seg bak.

I avstemmingen fikk Askildsens forslag støtte fra Høyre (8 stemmer), KrF (2), Venstre (2), MDG (1), Sp (2), Ap (5), SV (1).

Se kompromissforslaget fra Askildsen (KrF)

Mange advarsler

Det var nok av advarsler i forkant av at fylkestinget i Vest-Agders behandling av saken om den omstridte Kunstsiloen. En gave med 2000 kunstverk til en anslått verdi på rundt 200 millioner kroner vil gi sørlandsbyen en ny attraksjon, men også koste offentlige penger i investeringer og drift.

Saken har skapt høy temperatur og det har kommet påstander om kameraderi, løgner og korrupsjon på sosiale medier.

- Det har vært et debattklima denne landsdelen bør holde seg for god til, sa Høyres Mathias Bernander i sitt innlegg. Han er en av Kunstsiloens varme forsvarere.

Kleppe krevde gransking

Vidar Kleppe fra Demokratene gikk lengst i sine advarsler og la fram forslag om en uavhengig gransking av kunstprosjektet.

Vidar Kleppe på talerstolen i fylkestinget i Vest-Agder tirsdag.

Fylkesrådmannen innstilte på å si ja til Kunstsiloen på Odderøya og en bevilgning på 25 millioner kroner til Sørlandets Kunstmuseum (SKMU).

I innstillingen fra fylkesrådmann Tine Sundtoft het det at Kunstsiloen vil bli et regionalt kraftsentrum for kunst og at prosjektet svarer godt på regionens «meget ambisiøse kulturmål» beskrevet i regionenplanen for Agder.

Bernander: - Nasjonal betydning

- Samlingen og Kunstsiloen vil være av nasjonal betydning, og satsingen vil bli internasjonalt synlig, argumenterer Sundtoft.

- Dette kommer til å bli spektakulært, men det vil koste det offentlige penger, men det utløser samtidig også store summer fra private, sa Mathias Bernander (H).

Arbeiderpartiet valgte å fristille sine representanter i saken før det avgjørende møtet. Gruppeleder Randi Øverland la ikke skjul på at partiet er splittet i synet på hvorvidt politikerne skal støtte prosjektet med 25 millioner kroner.

- Dette må ikke misforstås. Vi er for kunstsiloen, men vi er uenige i premissene, sa Øverland.

I avstemmingen var det fem Ap-representanter som stemte for kompromissforslaget, mens fem sa nei.

Også KrF var splittet i saken om Kunstsiloen. KrFs Tor Askildsen presenterte et kompromissforslag som forutsetter at AKOs kunststiftelse finansierer sin andel av arealet i kunstsiloen.

Frp var klare i sitt nei til finansieringstilskudd, men deres forslag falt.

Gruppeleder Steinar Bergstøl Andersen i Frp sa at hans gruppe mener fylkeskommunen må prioritere skoler og utdanning. Han mente de publikumstallene og billettinntektene som er lagt til grunn for innstillingen er altfor optimistiske. Det er anslått at Sørlandet Kunstmuseum med Kunstsiloen vil få 150.000 besøkende og at det kan genereres billettinntekter på 12 millioner kroner.

Randi Øverland (Ap).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere