Statsminister Erna Solberg (H) og en rekke nåværende og tidligere statsråder forklarer seg i høring om objektsikring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité mandag.
* Direktør i Nasjonal i sikkerhetsmyndighet Kjetil Nilsen
* Forsvarssjef admiral Haakon Bruun-Hanssen
* Politidirektør Odd Reidar Humlegård
* Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp)
* Tidligere justis-, beredskaps- og innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp)
* Tidligere forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H)
* Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara (Frp)
* Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H)
* Statsminister Erna Solberg (H)
Les også: Amundsen hardt ut mot presse og opposisjon i terrorhøring
Politidirektør: Solberg misforsto
Politidirektør Odd Reidar Humlegård innrømmet i høringen at det var feil å rapportere «grønt» i 2014. Videre ga han uttrykk for at statsminister Erna Solberg misforsto politiets rapporter da hun sto i Stortinget og forsikret at alt var i orden med terrorsikringen av viktige bygg.
For det første var det feil å rapportere «grønt» – i betydningen målet oppnådd – om politiets sikringsstyringer i 2014, ifølge Humlegård. Man var ikke i mål. Dernest ble den grønne statusen overtolket da statsminister Erna Solberg (H) viste til at Politidirektoratet hadde meldt grønt status innen justissektoren.
SV og Ap: Stortinget fikk feil informasjon
Både SV og Ap mener det er grunn til å slå fast at Stortinget fikk feil informasjon om terrorsikring, melder VG.
- Humlegård bekreftet nå at at de ga feil informasjon til departementet, og at departementet ikke har korrigert dette overfor Stortinget. Statsministeren korrigerte noe av dette i fjor, men på en feil måte. Det er først nå vi vet at «grønt» kun gjaldt sikringsstyrker, uttaler komiteleder Dag Terje Andersen (Ap) til VG.
- Feilen er mitt ansvar
– Vi brukte grønn farge på et oppfølgingspunkt som handlet om å utarbeide et koordinert planverk for bruk av sikringsstyrker. Det ble meldt grønt i 2014 og i 2015. Feilen er mitt ansvar, i år som i fjor, sa Humlegård på spørsmål fra komitéleder Dag Terje Andersen (Ap).
Humlegård viste videre til at det i merknadsfeltet fremgikk en noe mer nyansert rapportering.
– Men bruk av farge var feil, og kunne absolutt misforstås, understreket han.
Andersen pekte på at statsministeren formidlet til Stortinget at det var varslet grønt for justissektoren.
– Er det korrekt at det gikk videre enn det dere hadde varslet, og som i utgangspunktet var feil markert fra deres side?
– Ja, vi rapporterte ikke på hele justissektoren, sa Humlegård.
Les også: Hareide utelukker ikke å felle regjeringen
Terrorhøringen: Skjebnedag for Erna Solberg
Dette er kritikken mot regjeringens terrorsikring
- Riksrevisjonen har i to rapporter fra henholdsvis oktober 2016 og juni 2018 konkludert med svært alvorlige mangler i regjeringens arbeid med å sikre kritisk infrastruktur og viktige bygninger mot terror og angrep, såkalt objektsikring.
- Rapportene viser at sikringsarbeidet, som Stortinget vedtok skulle vært ferdig i 2015, ligger langt på etterskudd både hos politiet og Forsvaret, og det er uavklart når man vil være i mål.
- Ifølge rapportene har regjeringen ikke sørget for nok finansiering til grunnsikring, og politiet og Forsvaret mangler en felles forståelse for hvilke sivile nøkkelobjekter som skal pekes ut. Det pekes videre på svakheter ved Heimevernets operative evne, samt manglende avklaringer og analyser av politiets og Heimevernets kapasitet til å sikre og beskytte viktige objekter.
- Riksrevisjonen karakteriserer saken som «svært alvorlig», som er den sterkeste kritikken kontrollorganet bruker, og som betyr at liv og helse står i fare.
- Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt i løpet av vinteren og våren 2017 én åpen og én lukket høring i saken.
- I en hemmelig innstilling i kjølvannet av høringene innstilte Ap, Sp, KrF, SV og MDG på at regjeringen hadde opptrådt «sterkt kritikkverdig», den sterkeste form for kritikk Stortinget kan rette uten å fremme mistillit. Det ble imidlertid ikke flertall for dette, da Venstre valgte den mindre alvorlige formuleringen "svært alvorlig og kritikkverdig».
- Under den åpne høringen uttalte daværende justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) at rapporten tegnet et øyeblikksbilde og at situasjonen i dag var langt bedre enn rapporten tilsa.
- En ny rapport fra Riksrevisjonen i juni 2018, som viste situasjonen til og med utgangen av 2017, konkluderte imidlertid med fortsatt store mangler i sikringsarbeidet, selv om oppfølgingen var noe bedret.
- Kontrollkomiteen har innkalt statsministeren og en rekke sittende og tidligere statsråder og etatssjefer til ny høring om saken mandag 27. august.
- SV og Rødt har antydet at de kan fremme mistillitsforslag mot regjeringen på grunn av saken. På direkte spørsmål har Ap og KrF ikke avvist at også de kan ende på mistillit. (NTB)
Amundsen: Avviste å ha feilinformert
Tidligere justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) avviste i høringen at han på noe tidspunkt har feilinformert Stortinget om arbeidet med terrorsikring.
Både under høringen i kontroll- og konstitusjonskomiteen og i møte med journalister etterpå, fastholdt Amundsen at han har gitt et riktig bilde av arbeidet med å sikre politiets objekter og status for å lage planer for sikringsstyrkene.
Amundsen ville ikke ha noen mening om hvordan eller hvorfor statsminister Erna Solberg (H) under fjorårets høring kunne fremstille det som at man var i mål med objektsikring.
– Hva gjorde du for å bidra til at fremstillingen ble korrekt? fikk Amundsen spørsmål om både under høringen og av journalistene i etterkant.
– Jeg har oppfylt mitt konstitusjonelle ansvar, sa Amundsen, og viste til at det ble gitt korrekt informasjon i fremleggelsen av forslag til statsbudsjett for 2017 og 2018, altså under hans tid som justis- og beredskapsminister
– Hva som måtte ha skjedd før min tid, er ikke mitt anliggende. Jeg informerte Stortinget korrekt, sa Amundsen.
(©NTB)
Les også: Kan bli nødvendig med lukket høring om terrorsikring