RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Diskriminert av Oslo-skolen

Sist oppdatert:
Hun har en imponerende CV og har bodd i Norge 27 år. Men Oslo-skolen ville ha en dårligere kvalifisert nordmann.

(iOslo.no) - Det norske ordet man kan bruke er «krenket». Det har foregått ganske lenge, sier Gangadai Simonsen (48) fra British Guinea. Hun har bodd i Norge i 27 år nå.

Hun jobbet som vikar på Etterstad videregående skole i Oslo da den faste heltidsstillingen ble lyst ut i november 2006. Gangadai søkte på stillingen - som hun var mer enn godt nok kvalifisert til.

Men skolen valgte å ansette en annen kvinne som hadde en svakere CV og mindre erfaring. I forrige uke ga Likestillings- og diskrimineringsnemnda Gangadai medhold i sin klage mot skolen.

Diskriminerte Gangadai
«X videregående skole (Etterstad vgs. red.anm.) handlet i strid med forbudene mot diskriminering på grunn av etnisitet og språk i diskrimineringsloven § 4 i forbindelse med tilsetting i fast stilling som lærer ved service- og samferdselslinjen,» er konklusjonen i nemndas avgjørelse.

Ingen av partene har lest hele avgjørelsen til nemnda, og det er derfor usikkert hva skolen blir anbefalt å gjøre i forhold til Gangadai med tanke på erstatning og eller andre reaksjoner. Gangadai forteller selv hvordan hun har opplevd det å bli tråkket på av Oslo-skolen.

- Akseptere drit
- Herregud, hvis du ikke er hvit blir du mer diskriminert. Du må bite tennene mer sammen og akseptere mer drit. Man skal liksom bare være takknemlig fordi man har en jobb, uansett hva slags forhold man må jobbe under, sier Gangadai til iOslo.no.

Da hun ikke fikk jobben søkte hun på en fast stilling på en videregående skole i Akershus. Den fikk hun. Men det var et hardt slag å bli diskriminert av sin forrige arbeidsgiver:

- Et helvete
- Jeg var sjokkert. Det hjelper ikke hvor kvalifisert du er, så lenge du er farget. Det er alltid noen som kommer før deg.

Men hun nektet å la skolen få siste ord i saken. Dermed startet hun den lange prosessen med å klage sin tidligere arbeidsgiver inn for nemnda.

- Det har vært et helvete å være på jobb når denne saken har pågått. Noen ganger var jeg så dårlig psykisk at jeg måtte sykemelde meg.

En stor seier
- Jeg sa at jeg skulle ta denne saken helt til topps, men de trodde ikke noe på meg. Folk prøvde å advare meg og sa at dersom jeg gikk til sak, kom jeg ikke til å få jobb som lærer igjen.

Den søramerikanske damen følte det som en stor seier da nemnda konkluderte med at hun var blitt diskriminert.

- Jeg ble så glad da jeg vant. Det er en seier for alle de lærerne som blir diskriminert og ikke kommer videre. Skoleetaten og offentlige institusjoner skal handle objektivt. De skulle ikke støttet de som tok de gale avgjørelsene, sier hun.

Uenig med nemnda
Rektor Bjarne Asgrimplass ved Etterstad videregående skole sier til iOslo.no at han er uenig med nemndas konklusjon. Men det er ingen isfront mellom partene.

- Vi er i dialog med Gangadai, men har ikke fått hele konklusjonen fra nemnda. Derfor vil vi ikke si noe mer akkurat nå, rektor ved Etterstad.

Likestillings- og diskrimineringsnemnda kommer med samme beskjed:

- Partene har ikke fått noe annet enn konklusjonen, så inntil det skjer kan vi ikke gå ut og redegjøre for denne avgjørelsen, forteller jusprofessor og nestleder i nemnda, Gudrun Holgersen, til iOslo.no.

Etterstad skole har 629 elever og 116 ansatte og regnes som en stor Oslo-skole.

Les flere nyheter på iOslo.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere