Disse bruker du 27 år på å røyke opp

FULLASTET: Hele den polske varebieln var stappet med sigaretter. I bilen fant tollvesenet 194.600 sigaretter. Det er 9.730 20-pakninger.

FULLASTET: Hele den polske varebieln var stappet med sigaretter. I bilen fant tollvesenet 194.600 sigaretter. Det er 9.730 20-pakninger. Foto: TOLLVESENET

Røyker du 20 om dagen, ville dette smuglerpartiet holdt deg med røyk i over 27 år, og spart deg for nær 600.000 kroner.

11.11.12 15:25

Den 20 år gamle polakken er i Nedre Romerike tingrett dømt til 35 dagers fengsel for smuglertokten han var på natt til 30. oktober, skriver Romerikes Blad.

Da han ble stanset av politiet i Aurskog-Høland var bilen fullastet med polske sigaretter, som han hadde fraktet fra hjemlandet via Sverige.

Avgiftsunndragelsen på partiet er beregnet til nær 600.000 kroner. Kjøper du tilsvarende mengde sigaretter i en norsk matbutikk må du ut med 875.700 kroner hvis hver 20-pakning koster 90 kroner. Røyker du 20 om dagen ville sigarettene vart i nesten 28 år.

- Kurer i et organisert system
- Dette var et stort parti. Særlig med tanke på at det ble fraktet i en privatbil, sier kontorsjef Paul Ask ved Tollkontoret i Oslo og Akershus.

Han forteller at polakken ble stanset av dyktige, lokale polititjenestemenn i Aurskog-Høland, klokka 01.44 om natta.

- I kommunene som grenser til Sverige er politiet generelt flinke, i sammarbeid med Tollvesenet, til å finne smuglere. Og det er viktig at den jobben opprettholdes, mener han.

Polakken erkjente straffskyld for smuglingen under hovedforhandlignen i tingretten. Retten mener han har jobbet som kurer i et større, organisert system.

MEST LEST PÅ NETTAVISEN:

- Selges over disk
I tillegg til fengselsstraffen må polakken tåle at staten tar bilen hans i frykt for nye smugler-forsøk.

Ifølge Paul Ask i tollvesenet er utenlandske sigaretter lett omsettelig vare på store deler av Østlandet.

- Vi ser oftere og oftere at private, gjerne små dagligvarebutikker og kiosker selger disse sigarettene over disk, til alle som måtte ønske billigere sigaretter. Dette ser vi oftest i Oslo, men vi har tilfeller også på Romerike, sier kontorsjefen.

Etter at Tollvesenet har begynt å raide butikkene, sammen med politiet, har store deler av salget også trekt ut på gata, der folk går rundt og selger fra det de har i sekkene sine.

- Markedet er stort og det er snakk om store summer som unndras, sier Ask.

Les andre saker fra Romerikes Blad her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.