*Nettavisen* Nyheter.

Disse dreit seg ut på e-post

Idrettspresident Karl-Arne Johannessen er ikke den eneste som tabber seg ut med e-post. Se musetabbene her!

12.04.07 19:05

Les også: Slik jukser du med e-post

Det er ikke lenger gitt at en e-post kommer til riktig person, til rett tid - eller med korrekt innhold. Det er heller ikke sikkert den er ekte - og det er heller ikke lenger sikkert du får ha eposten din i fred.

Er det ikke lysskye forretningshemmeligheter som graves frem, er det saftige personopplysninger som havner i feil innboks.

Avsløringen om Idrettspresident Karl-Arne Johannessen som tilbakedaterte en e-post, preger nå mediebildet. Men han er på langt nær alene. Under har vi samlet en rekke eksempler på tabber, flauser og svindel på epost.

Les også:
Tilbakedaterte epost
Spår e-postens død

Leste ansattes epost
Tidligere generalsekretær i Redningsselskapet, Monica Krisensen Solås, gransket over lengre tid en rekke ansattes epost. Selv forklarte hun at gjennomgangen av e-post ble gjort for å bevise at man brukte sjikanering og mobbing i en intern maktkamp i Redningsselskapet, og gjennomgangen ville vise hvor lang tid dette hadde foregått.
Solås overvåket 40

Fikk Kristins mail
Etter å ha registrert domenet «findep.no», fikk en norsk mann som studerer i Skottland flere e-poster med sluttadresse «fin.dep.no» - ment for ansatte i departementet. I løpet av fire uker i høst, mottok han fire e-poster som ikke var ment for hans ønye. En av dem inneholdt et strateginotat fra den politiske ledelsen i Fiskeri- og kystdepartementet om den planlagte skipstunnelen ved Stadt.
Får Kristins epost

Epost startet rykteflom
Flere storinvestorer flyttet i høst milliarder, for å unngå en ventet skattebombe da Kristin Halvorsen skulle legge frem stadsbudsjettet. Dette var imidlertid falsk alarm. Det hele startet da advokat Erik Aas sendte en epost til Finansdepartementet på vegne av en klient, for å be om hjelp til å regne ut størrelsen på skattemessig innbetalt kapital i et holdingselskap. Et av svarene han fikk krevde en endring i skatteloven, og dermed var rykteflommen i gang.
Slik startet det

Oslo-advokat hengt ut
En advokat fra Oslo henges ut på det groveste på en epost. Kjedebrevet spredde seg raskt på internett, og advokaten selv fikk i likhet med tusenvis av nordmenn e-posten i sin innboks. Det var angivelig forfattet av en venninne av en av hans eks-kjærester, og målet var utvilsomt hevn. Mannen jobbet ved et kjent advokatkontor som be nevnt i eposten. Selskapets nettsted ble blant de mest søkte ordene på nettet i Norge i perioden kjedebrevet ble sendt.
Hengt ut i kjedemail

Erotisk mail på avveie
Britiske Sarah Dyson sendte sommeren 2004 en lettere pikant epost til tusenvis av e-postbrukere verden over. Et feilklikk som inneholdt både historier om telefonsex, dansing og masturbasjon ga henne berømmelse. Avisen Evening Standard omtaler eposten Dyson sendte til sin kjæreste som kosesnakk. Men om det er det lett infantile språket, de private detaljene eller de seksuelle antydningene som har gjort den til en av verdens mest lese e-poster er uklart.
Telefonsex sendt til alle

Avslørte personopplysninger
Skandinavias største forskningsorganisasjon, Sintef, sendte rett før jul i 2005 ut en epost til 220 unge kvinner som deltok i en undersøkelse om livmorhalskreft. E-posten gjaldt en adresseforandring for forskningsstasjonen. Dessverre hadde SINTEF glemt å legge mottakerene som blindkopi, og dermed kunne alle som mottok mailen se hvem andre som hadde deltatt i undersøkelsen.
SINTEF beklager epost-feil

Statsministerens mail sendt til FrP
Politisk rådgiver i Arbeiderpartiet, Sindre Fossum Beyer, feilsendte i mars i fjor en e-post. Rådene som skulle til statsministerens kontor, havnet hos FrP i Molde. Førsteamanuensis Jens E. Kjeldsen ga gjennom selskapet «Kjeldsens Kommunikasjon» råd til Arbeiderpartiet om hvordan de skulle få Siv Jensen til å framstå som en surpomp i debatt med Jens Stoltenberg.
Den store mailflausen

Sendte til konkurrenten
Konstituert SAS Braathens-sjef Johnny Skoglund sendte selv en e-post med konfidensielle tall fra konkurrenten Norwegian. E-posten kom som et vedlegg sendt av Skoglund da han var kommersiell direktør i SAS Braathens. I e-posten skal det ha vært beregninger av den løpende kassabeholdningen, resultatutviklingen samt informasjon om antallet reisende og hvor mange billetter som er solgt til hvilken pris hos konkurrenten.
Ny epost-tabbe i SAS

Ødela anbudsrunde
En eposttabbe ødela anbudsrunden på drift av bomringen i Tønsberg. Ved en feiltakelse fikk en av konkurrentene tilsendt den andre tilbyderens dokumenter. En av saksbehandlerne sendte ved en feil en e-post med hele tilbudsgrunnlaget fra Bro & Tunnelselskapet til konkurrenten Vegamot As. Viktige detaljer om både driftsmetoder og økonomi ble dermed avslørt. Konkurransen ble avlyst og utsatt på ubestemt tid.
Eposttabbe ødela budrunden

Fikk smake egen medisin
En gruppe kalt 419 Eater så seg lei på en spesifikk type svindel-epost, kalt 419-svindel, som herjet internett for et par år siden. Mot å oppgi konto- og telefonnumre, adresse og annen personlig informasjon, blir man lovet store summer. To av svindlerne som ble kraftig lurt, kaller seg Prince Joe Eboh og Samuel Eze. De lot seg begge overbevise om at en penge-transaksjon ikke kunne gå i orden uten at de ble medlem i en sekt. Den ene sekten krevde at man malte seg med et rødt symbol over brystet, den andre at man sendte bilde av seg selv med et brød på hodet. Se de latterlige bildene på linken under!
Svindlere ble svindlet selv
Les e-poster brukt i 419-svindel

Tidenes verste epostsvindel
Amerikanske forbrukermyndigheter i New York gjennomførte i 2004 en kåring av de verste epost-svindlene. 2000 kandidater var med i konkurransen, ifølge tv-stasjonen NBC. En av vinnerne var en av de nigerianske epost-svindlerne. I eposten fortelles det om en nigeriansk astronaut som har tatt en hemmelig rakettur til den russiske romstasjonen Salyut T-16z, hvor han så har blitt sittende strandet. Hvis du sa ja til å hjelpe til, og la ut 3000 amerikanske dollar, slik at russiske myndigheter kunne hente nigerianeren tilbake til jorda, ville du fått utbetalt prosenter av lønnen astronauten da hadde til gode. Siden mannen da hadde sittet strandet på den russiske romstasjonen helt siden Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1990, utgjorde lønna han hadde til gode hele 15 millioner dollar.

Og ja, det var mange som gikk på den.

Kjenner du til en god epost-tabbe som du vil dele med leserne? Diskuter under!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.